Skupno število ogledov strani

nedelja, 25. november 2012

jesenska rižota z rižem Venere in repo

Zaželela sem si vonja in okusa riža Venere in sprva nisem vedela, katero sestavino naj kombiniram kot kontrast barvi in da se bo sestavina dobro ujemala po vonju in okusu.

V shrambi je med krompirjem samevala repa, ki sem jo zadnjič kupila pri kmetu skupaj s krompirjem. Rekla sem si . . . ja,  po barvi bi lahko bil dober kontrast . . . vendar po okusu . . . ne vem . . . riž Venere je tako prefinjen po barvi, vonju in okusu, repa pa . . . "pust kot repa" se reče.
Vendar repe ne bi tako podcenjevala, v resnici je lepe bele barve, ko je kuhana, je nežnega vendar karakterističnega vonja in prav tako okusa.
Bi blo za poskusit . . .
. . . ob pokušanju rižote sem bila prijetno presenečena in zelo zadovoljna.





sestavine za 2 osebi:

100 g riža Venere
1 velika repa
olivno olje EDO (extra deviško)
1 dl rdečega novega vina
1 majhna ali 1/2 večje rdeče čebule (lahko tudi šalotka ali kakšna druga)
sol
vrela voda, v kateri se je kuhala repa, za zalivanje riža
1 dl sladke smetane
vejica timijana (jaz limonov)
2 žlici masla
žlička sladkorja


Očistila sem repo, jo zrezala na 1 cm debele rezine in jo dala kuhat v hladno vodo. Ko je voda zavrela, sem jo solila in kuhala repo približno 1/2 ure (preizkus z vilicami).  Repine rezine sem pobrala s penovko in polovico zrezala na kocke, polovico pa zmiksala s paličnim mešalcem skupaj s sladko smetano.

Na olivnem olju sem dušila par minut drobno sesekljano čebulo, solila, dodala odcejen riž (prej namočen cca 3 ure), premešala, zalila z vinom, počakala, da je vino izparelo, zalila z zajemalko vrele vode, v kateri se je kuhala repa in počasi kuhala riž na nizkem ognju 1 uro. Vmes sem ga po potrebi zalivala z vrelo vodo in premešala. Dodala sem listke timijana. Ko je bil riž kuhan, sem odcedila omako, ki je pri kuhanju nastala in jo prihranila.

Kocke repe sem karamelizirala na maslu z žličko sladkorja in jih primešala rižoti, nekaj kock sem prihranila za okras. 

Na krožnike sem z žlico razporedila repino kremo, robove okrasila z omako, na sredino pa servirala s pomočjo obročka rižoto. Okrasila sem s preostalimi repinimi kockami in listki timijana.



Rižota je primerna kot predjed za večerjo v dvoje ali pa tudi skupaj s prijatelji, ki radi poskusijo nekaj novega in posebnega. 


7 komentarjev:

  1. Tale predstavitev pa izgleda zalo hudo, lahko bi se reklo na višjem nivoju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. DB, hvala za ta višji nivo. Nisem mogla kar tako zmetat vsega na krožnik. Priznam pa, da rada aranžiram tudi v kuhinji.

      Izbriši
  2. Grazie, ragazzo comune o quasi, per i complimenti. Ti seguo anch'io.

    OdgovoriIzbriši