Skupno število ogledov strani

torek, 20. marec 2012

pozna pomarančna marmelada

 Lep sončen dan po včerajšnjem deževnem (težko pričakovanem). Narava se končno prebuja v vsej njeni lepoti. Včeraj zvečer me je zamikalo in sem se odločila, da naredim pomarančno marmelado, še zadnjo za slovo od zimskih receptov. Na netu je ogromno pomarančnih marmelad in več načinov pripravljanja, na koncu sem se odločila in priredila to zadevo na spodnji recept. Pomaračne marmelade nisem nikoli prej delala niti jedla.





sestavine:
7 bio pomaranč
sok 1 limone
1/2 kg sladkorja
3 jabolka
2 korenčka
vanilijev sladkor





Pomaranče sem olupila z nožkom za lupljenje agrumov, lupinico sem sesekljala čisto na majhne koščke. V večjo posodo sem nalila 1/2 l vode in dodala sladkor. Kuhala sem na majhnem ognju, da je nastal nekakšen sirup (cca 15 minut)dodala pomarančne lupinice ter olupljene, na koščke narezane pomaranče.V posodo sem naribala tri jabolka in 2 korenčka. Počasi sem kuhala marmelado še približno 30 minut.

Seveda sem marmelado poskusila in jo dala žličko tudi mojemu najboljšemu poiskuševalcu (mmmmmm...... odlična) je bila ocena. Ker jaz nisem prej še nikoli jedla pomarančne marmelade, nisem pričakovala, da bo malo grenila, ampak kolikor sem prebrala na netu, je to normalno. Sladka z malo grenkobe.... tudi taka odlična.

V pečici segreti na 100 stopinj sem sterilizirala kozarčke, jih napolnila z marmelado in dala ohladit v ugasnjeno pečico (3 kozarčki od cca 250 ml). Zjutraj sem pobrala kozarčke z marmelado iz pečice in poslikala. Zaenkrat so v shrambi z ostalimi marmeladkami in čakajo na degustacijo.




ponedeljek, 19. marec 2012

rogljički za dobro jutro




Danes zunaj ni sončka. Ponoči je bilo nekaj dežja, ne vem koliko, nisem še dala prsta v zemljo, da bi preverila. Mogoče bo še kaj popoldne, upam, da kaj več, ker je Kras popolnoma izsušen in je narava podobna najbolj sušnemu poletju. Vendar verjamem, da bo narava vse nadoknadila, na svoj način seveda.

Moram priznat, da so mi bili včasih doma izdelani rogljički precejšen izziv, oziroma jih nisem delala, ker se mi je zdelo, da vzamejo preveč časa. Sedaj se jih večkrat lotim in vidim, da je to precej preprosta stvar, izdelava rogljičkov.
Ti so bili narejeni tako, na hitro, po trenutnem navdihu.
     
sestavine za testo:

200 g moke 500
100 g ajdove moke
  50 g  moke kamut
  50 g kostanjeve moke
100 g koruzne moke
2 rumenjaka
2 1/2 dl mleka
1/2 kocke kvasa
sol
2 žlici olivnega olja
50 g masla ali margarine

nadev:
150 g mletih lešnikov in mandljev (vsakega en del)
50 g čokolade v prahu
3 žlice kompaktne marmelade (moja jabolčna z izabelo)
2 beljaka
2 žlici ruma
2 žlici limoncella
Testo sem zamesila v kruhomatu in prvič vzhajala, narezala na tri dele, vsakega razvaljala v krog in izrezala po osem trikotnikov, nadevala

oblikovala rogljičke in jh dala v pečico segreto na 16o stopinj za 30 minut

potresla z mletim sladkorjem in ...... dobri... vse smo pojedli

Naslednjič bom naredila manjše, testo bom razdelila na 5 delov, tako bo nastalo 40 rogljičkov.

torek, 06. marec 2012

torta quinoa in amarant



 V nekem italijanskem blogu sem prišla do recepta, ki vsebuje quinojo in amarant. Mikalo me je seveda, da ga preizkusim. Precej sem ga spremenila in spodaj so sestavine, ki sem jih uporabila in končni izdelek.  

2 hruški viljamovka
100 g masla sobne temperature
0,5 dl tople vode
lupinica 1 pomaranče
lupinica 1 limone
70 g mletih mandljev
100 g sladkorja
2 žlički kakava
Par ploščic temne čokolade
½ pecilnega praška
100 g mlete quinoe (moka)
50 g moke kamut
50 g semen amaranta
3 jajca
1dl hruškovega soka

Hruške olupimo in zrežemo na kockice, damo v ponev skupaj s 50 g masla in 0,5 dl tople vode ter počasi dušimo (karameliziramo) par minut.

V skledi zmešamo mlete mandlje, lupinico limone in pomaranče, sladkor, naribano čokolado in kakao, pecilni prašek, quinoino moko, amarantova semena, moko kamut, razžvrkljana jajca in hruškov sok. Premešamo, dodamo karamelizirane hruške in še enkrat narahlo premešamo. 

Okrogel pekač za torto obložimo s peki papirjem in maso poravnamo, ter pečemo na 170 stopinj cca 30 minut.  Po želji okrasimo. Jaz sem jo posula s sladkorjem v prahu in okrasila s stopljeno čokolado (dve žlici mlečne in dve žlici temne čokolade ter 1 žlica olivnega olja).  

Torta je rahla, krokantna in hkrati nežna zaradi hrušk, okusi se lepo dopolnjujejo. 


ponedeljek, 05. marec 2012

torta vrtnice


To je eden od receptov, ki me je osvojil po svojem izgledu bolj kot kaj drugega. Na internetu je kar nekaj različic. Jaz sem vzela enega kot osnovo in ga spremenila po svojem trenutnem navdihu in sestavinah, ki sem jih imela doma. Pa kar k naštevanju sestavin in postopka, da  mi vse skupaj prehitro ne uide iz spomina. Verjetno ne bom prav natančna, saj sem nekatere sestavine dodajala brez tehtanja in merjenja.

sestavine:
za testo:
200 g moke manitoba
150 g moke kamut
100 g ajdove moke
1/2 kocke kvasa
3 žlice rjavega sladkorja
1 žlica belega sladkorja
50 g margarine
2 dcl mlačnega sojinega mleka
1 žlička soli
3 žlice olivnega olja
malo mlačne vode

V posodo kruhomata sem zlila sojino mleko, dodala sol in olje, stopljeno margarino, pomešane moke, na vrh pa kvas, pomešan s sladkorjem in malo mlačne vode. V receptu je bilo tudi jajce, toda jaz sem ga pozabila dati. Tudi glede drugih sestavin je recept prirejen po moje.
No, kruhomat sem nastavila na gnetenje (8) in vklopila. Malo sem pokontrolirala, kako mu gre in dodala še čisto malo navadne moke, potem sem ga pustila in se posvetila nadevu.

nadev:
3 žlice Nutelle
100 g sesekljanih lešnikov
100 g skute (nepasirane)
3 žlice kisle smetane
3 žlice sladke smetane
1 jajce

Vse sestavine sem v skledici zmešala skupaj.
Vzhajano testo sem vzela iz posode kruhomata, ga razvaljala na velik kvadrat in pomazala z nadevom. Zvila sem v rolado in previdno zrezala na 3  do 4 cm visoke roladice, jih zložila v okrogel pomaščen in pomokan pekač in dala v peč, ogreto na 170 stopinj za 30 minut, nato pa zmanjšala na 150 stopinj še za 15 minut.

Torto sem vzela iz pečice, jo pokrila s prtičem in pustila, da se ohladi. Zdaj se organiziram, da jo čimprej pojejo drugi, ker če ne adio moja dieta. Hja, pojedla sem že eno rožico, pa me še kar mikajo, ker so dobre.

    
 
   


nedelja, 04. marec 2012

Quinoa z zelenjavo

Po raziskovanju spleta o lastnostih quinoe in receptih, sem preizkusila nekaj receptov, kjer sem jo lahko uporabila in me je, lahko rečem, osvojila. Še posebno zato, ker spadam v krvno skupino A in mi pšenica ne "leže preveč" in ker je quinoa alkalna hrana. Tako sem jo danes pripravila z zelenjavo in je prav okusen, hitro pripravljen in zdrav obrok.

sestavine za 2 osebi:

100 g quinoe
500 g razna zelenjava (rdeče, rumeno korenje, beli pastinak, beluši)
1/2 čebule
strok česna
žlička posušenega koriandra
malo soli
žlica  sojine omake
2 žlici olivnega olja

Quinoo sem dobro oprala pod tekočo vodo in jo kuhala v dvojni količini vode na lahkem ognju 20-25 minut. Na koncu sem ji dodala 3 žlice sojinega mleka in pustila, premešala in pustila v kozici, kjer se je kuhala.
Na olivnem olju sem podušila čebulo, sesekljan česen, dodala na trakce narezano zelenjavo, malo soli in dušila cca 15 minut. Na koncu sem dodala 1 žlico sojine omake, odstavila z ognja in primešala quinoo.



Servirala sem na krožnik in .... to je to... dobrooo...

petek, 02. marec 2012

moja keramika



Danes sem končno malo bolj raziskala, kako deluje to urejanje bloogerja. Moram priznat, da sem ponosna nase, ker se na tem tehnološkem področju bolj težko znajdem. No, počasi se daleč pride, pravijo...ker sem danes že kar nekaj časa tu gor, bom sedaj samo poskusila objavit nekaj mojih izdelkov keramike v raku tehniki, potem pa me potrpežljivo čaka moja psička, da jo peljem, hmmm... me pelje na sprehod.