Skupno število ogledov strani

ponedeljek, 24. december 2012

Vsem želim . . .


Vesele praznike in Srečno novo leto 2013!




Pa še en recept, verjetno zadnji v tem letu.

Tortice s skuto, bananami in koščki čokolade

Iz spodnjih sestavin je nastalo 24 tortic, ki sem jih pekla v pekaču za muffine.




sestavine za testo

300 g moke (jaz 100 g koruzne Mlinotest  100 g riževe, 100 g ajdove moke Mlinotest)
70 g masla
70 g rjavega sladkorja
2 jajci
1 vanilijev sladkor
1 žlička pecilnega praška
1 žlička sode bikarbone
1 žlica sladke smetane


za nadev:

500 g skute
1 jajce
100 g mlečne čokolade
80 g sladkorja
1 žlička cimeta
1 vanilijev sladkor
1 banana
2 žlici limoninega soka
limonova lupinica
čokoladni ostružki za okrasitev

Iz vseh sestavin sem zgnetla testo in ga pustila počivati kakšno uro.
Medtem sem pripravila nadev. Zmešala sem skuto z jajcem, sladkorjem, dodala sem cimet, vanilijev sladkor, z vilicami spasirano banano, limonov sok, limonino lupinico in na majhne koščke narezano mlečno čokolado.



Iz testa sem delala žogice velikosti teniške žogice, jih razvaljala med dvema plastema najlonske folije v krogce premera cca 7-8 cm in z njimi obložila naoljene modelčke  pekača za muffine.  Skledice iz testa sem napolnila z nadevom iz skute.


 Na vrh vsake sem vtisnila nekaj čokoladnih ostružkov in dala v pečico na 170 stopinj za 20 minut.





Tortice so sočne in bogatega okusa. Podlaga je zaradi različnih vrst brezglutenskih mok krhka in nekaj posebnega.





četrtek, 20. december 2012

hitri slani polžki




Polžke sem delala po receptu na blogu Mirjane Ruže,  ki je mojstrica kuhanja in priprave slaščic ter slanega peciva. Njeni polžki so dosti lepši na pogled. Nah, tudi moji so kar simpatični . . .  in dobri.

sestavine:

jaz sem delala dvojno količino in naredila 12 polžkov z enim nadevom in 12 z drugim.

400 g moke za pecivo Mlinotest
1 pecilni prašek
100 g masla
1 žlička soli
2 do 2,5  dl mleka


prvi nadev: sir in ogrska salama



drugi nadev: feta, pinoli, pesto iz rukole, malo peperoncina v prahu


Iz moke, pecilnega praška, soli, stopljenega masla in mleka sem zamesila gladko testo. Razdelila sem ga na dva enaka dela in razvaljala na 3 mm višine. Zgornje slike prikazujejo, kako sem nadevala in zavila testo.
Zavitek sem previdno zrezala, da sem dobila 2,5 cm visoke polžke. Položila sem jih v papirnate modelčke za muffine in pekla na 170 stopinj cca 20 minut.



polžki s prvim nadevom




polžki z drugim nadevom

Primerni so za aperitiv ali kar tako kot prigrizek. Nadev za polžke prilagodimo svojim željam in okusom ter mogoče temu, kaj imamo trenutno v hladilniku.


sobota, 15. december 2012

ajda z rdečim zeljem in jabolčno kremo

Recept za to jed iz ajde sem dobila tukaj. Sestavine so enake, postopek pa sem prilagodila sebi.
Rdeče zelje je sicer bolj vijolično kot rdeče, kar pri toplotni obdelavi še bolj pride v ospredje. Kakorkoli, zelje je odlično in ajda s tem zeljem tudi, jabolka dajo tej jedi prav poseben čar in omaka se odlično poda okusom in strukturi ostalih sestavin.   





sestavine za 4 osebe:
1/2 glave rdečega zelja (cca 400 g)
200 g ajde
5 jabolk
limonin sok
2 čebuli (jaz šalotka)
3 listi lovorja
olivno olje
sol
sladka smetana
30 g masla



Zelje sem narezala na manjše koščke, jabolka sem  olupila in dve jabolki zrezala na majhne koščke, tri jabolka pa drobno naribala in  premešala z žlico limoninega soka.

Na olivnem olju sem v veliki ponvi pražila sesekljano čebulo, dodala sem dobro oprano ajdo in rdeče zelje ter jabolka. Solila sem, dodala lovorjeve liste. Postopoma sem zalivala z vrelo vodo, da se je ajda skuhala in zelje zmehčalo (cca 15 minut)

Na maslu sem podušila naribana jabolka, dodala smetano in premešala. Odstavila sem.

Na krožnik sem z žlico nanesla najprej jabolčno kremo, na vrh pa položila s pomočjo obročka ajdo. Okrasila sem z rezinami rdečega zelja. 




Odlična kot predjed ali samostojna jed.

Vesela bi bila komentarjev in predlogov za še kakšno kombinacijo z ajdo.


torek, 11. december 2012

njega ne zebe . . .

Včeraj zjutraj je termometer pokazal zunaj  -10 stopinj, danes zjutraj  -11 stopinj. Brrrrrrrrrrrrrrr . . . zima kaže zobe . . .












                                           hm  . . .  bi rekla, da je edini, ki ga ne zebe



ponedeljek, 10. december 2012

torta z oreščki in suhim sadjem

Večkrat obiščem zanimiv blog Servantless Cook.  Po receptu, ki ga je objavil sem skupaj spravila tole torto - pito, ki že močno diši po praznikih. V bistvu sem ostala zvesta receptu, le nekaj malenkosti glede sestavin sem priredila po svoje. Ker ne maram zelo sladkih sladic, sem sladkor pri naslednji pripravi popolnoma izpustila, kajti datlji so bili že sami tako zelo sladki, da so bili za moj okus dovolj. 

Ker nisem imela primernega modela za torto pri roki (cca 25 cm) sem uporabila prvič model premera 17 cm, zato je bila tudi torta višja. Naslednjič sem uporabila širši model  in je bila torta pač nižja. Nadev za torto je zelo bogat in je košček te torte energijska bomba.

Objavljam obe verziji, ker sem drugo vajo ponovila prav kmalu, bila sem radovedna, kakšna bo, če ne dodajam nadevu nobenega sladkorja, samo žlico medu. Prvič sem zmanjšala količino sladkorja, drugič sem ga popolnoma izpustila. 




končni recept je ta: sestavine za tortico premera 17 cm ali torto večjega premera:

za testo:
270 g moke (jaz 200 moke za pecivo in 70 g kostanjeve moke)
35 g presejanega sladkorja v prahu
1 žlička mletega cimeta
1 ščepec soli
100 g hladnega masla
45 ml mrzle vode

za nadev:                                           
125 ml vrele vode                                       
150 g datljev brez koščic                             
150 g suhih marelic                                     
50 g rozin (svetlih)
50 g suhih fig                                              
1 žlica medu
1 žlica ruma
70 g zmehčanega masla                             
2 jajci                                                                                              
naribana lupinica 1/2 pomaranče
naribana lupinica 1/2 limone
30 ml soka mandarin       
150 g fino mletih mandljev

Za tiste, ki tega ne vedo, nasvet za uporabo pomarančne in limonine lupinice: kupim bio pomaranče ali limone, ko rabim sok, jih prerežem na pol in iztisnem sok, polovičk nič ne očistim ampak jih kar tako zamrznem in hranim v zamrzovalniku do uporabe. Ko rabim limonino ali pomarančno lupinico, vzamem polovičko (ali več) limone ali pomaranče iz zamrzovalnika in takoj naribam. Zelo praktično.

Zdaj pa na delo: V skledi sem zmešala moko, sladkor, cimet in sol. Po mešanici sem potresla na koščke narezano maslo. S konicami prstov sem hitro in narahlo vgnetla maslo v moko, da je zmes postala podobna drobtinam (spodnja slika).


Počasi sem prilila hladno vodo in vse skupaj na hitro pognetla v gladko testo. Oblikovala sem kepo (spodnja slika),  jo zavila v prozorno folijo za  živila in postavila za 30 minut v hladilnik.


Datlje sem izkoščičila in zrezala na koščke, prav tako suhe marelice in fige. Vse skupaj (tudi rozine) sem dala namočit v vrelo vodo, ki sem ji dodala žlico ruma in žlico medu. Pustila sem, da se je ohladilo. Dodala sem sok mandarin, limonino in pomarančno lupinico, stopljeno maslo in mlete mandlje. Jajca sem penasto zmešala in narahlo primešala sadju.
Testo sem razvaljala 3 mm debelo in oblikovala krog. Model sem namazala z maslom in ga obložila s testom. Vlila sem nadev (odrezke od oblikovanega kroga sem porabila za okrasitev torte). Pekla sem na 170 stopinj 45 minut.
Ohlajeno torto sem potresla s sladkorjem v prahu. 



Torta je primerna za te hladne (kmalu zimske dni) in za praznike, ki prihajajo. S svojimi bogatimi okusi, ki se lepo dopolnjujejo nas pogreje in nam da energijo.


Tu je še druga verzija, narejena v večjem pekaču, z nadevom brez sladkorja.
Odlična, še vedno čisto dovolj sladka.




              Pripravite jo tudi vi, seveda po vašem okusu in mi napišite, ali ste bili zadovoljni.




                      Dober tek!


sobota, 08. december 2012

včeraj zvečer in danes zjutraj . . .



                 pozno popoldne je pričelo snežiti in zvečer je bila podoba taka . . .  



                           danes zjutraj je podoba malo drugačna . . .   z veliko burje

















četrtek, 06. december 2012

prebujanje poznojesenskega jutra . . .




                                            Danes zjutraj je bilo  -4 pod ničlo . . .      


 

                                                na travniku se je jutranja slana . . .


                                     
                                                počasi spreminjala iz kristalčkov . . .




                                   


                                                      v vodne kapljice .



   
                                  
                                          Obetal se je lep sončen in mrzel dan.




sreda, 05. december 2012

špageti z endivijo



Če je nimamo doma na vrtu, jo že celo jesen dobimo v trgovini na policah z zelenjavo ali če imamo možnost na tržnici. Je ena mojih najljubših solat, ker je krokantna in se jo lepo "ugrizne". Ponavadi jo naredim skupaj s kuhanim krompirjem v solati . . . magari še malo fižola . . . pravzaprav endivijo lahko naredimo na sto načinov ali pa jo pripravimo kar tako . . . samo z malo olivnega, malo bučnega olja, malo kisa ali limone, ščepec soli . . . lahko jo pojemo s kosom kruha, lahko jo uporabimo kot zelenjavno prilogo nešteto jedem.

Torej kupila sem endivijo. Ker imam rada testenine na sto in en način, sem poskusila tokrat z njo.





sestavine za 2 osebi:

200 g špagetov (jaz kvinojine)
1/2 večje endivije (ali 1 manjša)
2 mali  šalotki
1 strok česna
olivno olje
sol
peperoncino
malo svežega origana
malo sveže bazilike
zajemalka vroče vode od kuhanih testenin


Zdrave liste endivije sem oprala in zrezala na trakce (cca 1 cm debeline). Šalotko sem zrezala na rezine, česen sesekljala. V ponvi sem na segretem olju pražila čebulo (vedno posolim čebulo, da se prej razpusti). Dodala sem česen, origano, baziliko, ščepe mletega peperoncina in endivijo. Premešala sem, čez par minut sem dodala  zajemalko vrele vode, v kateri so se že kuhali špageti. Endivijo sem dušila še toliko časa, da so bili špageti kuhani. Odcejene špagete sem primešala omaki.
Servirala sem na krožnike.

 
Hitro pripravljen, zdrav in okusen obrok, lahko kot predjed ali samostojna jed. Za boljšo povezavo sestavin na koncu dodamo lahko malo masla in parmezan ali pecorino. Jaz sem pustila brez.