Skupno število ogledov strani

torek, 26. februar 2013

zima se poslavlja . . . mogoče

                                 


                   nekaj utrinkov z današnjega sprehoda



                                                            zamrznjena luža na moji poti . . .



                                                                          še ena



                                                                 polja pred mojim domom . . .



                                                         spreminjajo svojo podobo  . . .                              



     pod močnimi sončnimi žarki  . . .

 

                                              ki topijo zadnji sneg s še vedno zaspanih travnikov    



                                                tudi moja psička na svoj način opazuje naravo



                                                                       prvi zvončki kukajo . . .



                                                                  izpod snega in listja

                                            

                                                    

                                                          Mark Knopfler - Border reiver


ponedeljek, 25. februar 2013

proso sushi

Iz ohrovta (vrzote) ponavadi naredim mineštro, ki je že tradicionalna jed v naši družini (pripravljala jo je moja mama in sedaj jo pripravljam tudi jaz). Več o tem enkrat drugič. Danes je na vrsti jed iz ohrovtovih listov polnjenih s prosom, z dodatkom korenja in posušenega paradižnika na odlični paradižnikovi omaki.
Odkar sem uvrstila proso med najbolj priljubljene sestavine za pripravo jedi, ker mi je zelo všeč in je zelo zdravo (nekaj o njem tukaj), prihajajo tudi ideje za nove recepte. Pravega sushija še nikoli nisem jedla, po pravici povedano, nimam ne vem kako velike želje po njem  . . .  , nikoli se ne ve . . .
Zakaj pa ne bi zamenjala riža s prosom, saj je njegova konsistenca po kuhanju nekako podobna riževi.



sestavine za 4 osebe:
1 srednje velik ohrovt
3 večji  korenčki
4 posušeni paradižniki
100 g prosa
sol
olivno olje
žlica masla
muškatni orešček

za omako:
1 čebula
1 strok česna
žlica paradižnikovega koncentrata
250 ml paradižnikovega pireja
200 vroče vode 
zamrznjena bazilika
sol

Proso dobro operemo, damo kuhat z dvojno količino vode. Ko zavre, osolimo, dodamo muškatni orešček  in kuhamo 10 minut. Odstavimo, dodamo olivno olje in košček masla in pustimo, da se ohladi.

Ohrovt očistimo, listom odstranimo srednji del in kuhamo v osoljeni vodi 20 minut. Korenje očistimo, zrežemo podolgem na četrtine in skuhamo skupaj z ohrovtom.
Posušene paradižnike damo za 5 minut v vodo, v kateri kuhamo ohrovt, da se zmehčajo. Potem jih drobno sesekljamo.

Za omako sesekljamo čebulo in česen, na olivnem olju popražimo počasi najprej čebulo, jo solimo, dodamo česen, paradižnikov koncentrat, paradižnikov pire, razredčimo z vodo, dodamo baziliko in pokuhamo na malem ognju še 5 minut. S paličnim mešalcem naredimo kremno omako.

Ohrovtove liste zložimo na folijo za gospodinjstvo enega poleg drugega, tako, da se malo prekrivajo in napravimo kot nekakšno kvadratno posteljico, na katero položimo plast prosa (cca 3 mm debelo).  Posteljico prerežemo podolgem, tako da dobimo dva pravokotnika (cca 18 x 25 cm). Korenje zrežemo na lističe in položimo na prvo tretjino vsakega kvadrata . posteljice,  povrhu po sredini korenja potresemo sesekljan paradižnik in zvijemo s pomočjo kuhinjske folije v rolo. Damo v hladilnik za nekaj časa.

Pred serviranjem odstranimo folijo, zrežemo in pogrejemo v pečici ali mikrovalovki. Ponudimo skupaj  s paradižnikovo omako.


Super je tale jed, lahko jo pripravimo en dan prej, jo hranimo v hladilniku in naslednji dan je še boljša.

četrtek, 21. februar 2013

grisini iz več mok z makom in lanenimi semeni







sestavine:
500 g moke (jaz sojina, ajdova, koruzna, kostanjeva, prosena)
20 g svežega kvasa
3 dl tople vode
žlička sladkorja
3 žlice olivnega olja
sol
mleti mak
mleta lanena semena

V posodo kruhomata sem zlila 2 dl tople vode, dodala sol in olivno olje. Moke sem pomešala v skledi, dodala mak in lanena semena ter mešanico z žlico preložila v posodo kruhomata. V kozarček sem dala prst tople vode, žličko sladkorja in kvas ter pomešala. Vsebino sem zlila na vrh moke, zaprla pokrov in uklopila na gnetenje in vzhajanje (8). Po pisku sem testo vzela iz pekača in ga razvaljala (kot na sliki) zrezala sem ga na trakove in čez polovico ter oblikovala grisine.








Grisine sem položila na pekač in pekla na 160 stopinj 30 minut nato pa pustila v ugasnjeni pečici še 15 minut.




ponedeljek, 18. februar 2013

predelana loška smojka ali repa s prosom v pečici na moj način

karamelizirana repa v pečici s prosom in bešamelom




sestavine za 4 osebe:
3 kuhane repe zrezane na kocke
oreh masla
olivno olje
polovica sesekljane rdeče čebule
muškatni orešček
ingver v prahu
sol
žlička rjavega sladkorja

100 g prosa
voda za kuhanje
sol
posušeni koriander (če bi bil svež še bolje)
žlica olivnega olja
žlica masla
mandljev napitek cca 1 dl

za bešamel:
300 ml  mandljevega mleka
200 ml vode
30 g kokosovega masla
3 žlice koruzne moke
muškatni orešček
sol
noževa konica ingverja v prahu

za kremno podlago:
1/2 kuhane rdeče pese
ščepec muškatnega oreščka
1 mala kisla smetana

za posip:
grobo mleti praženi lešniki





Proso sem oprala in kuhala v osoljeni vodi na rahlem ognju 10 minut. Odstavila sem in ko se je proso napelo, sem dodala mandljevo mleko, primešala sem začimbe, olivno olje in maslo.

Na olivnem olju sem pražila čebulo, dodala repo, sladkor, maslo in začimbe ter rahlo karamelizirala.

Naredila sem bešamel tako, da sem v posodo dala segrevat maslo, ko se je stopilo, sem dodala moko, premešala, dodala mleko in vodo ter začimbe in stalno mešala, da se niso naredile grudice. Ko se je bešamel zgostil (ne sme biti ne preredek ne pregost), sem odstavila.

V ognjevarno posodo sem dala na dno malo bešamela, potem plast karamelizirane repe, nato plast prosa, zopet plast repe in tanko plast prosa ter vse skupaj zalila z bešamelom. Na vrh sem potresla grobo mlete lešnike in dala v pečico na 180 stopinj za cca 30 minut.

Kuhano rdečo peso sem spasirala s paličnim mešalcem, dodala muškatni orešček in zmešala s kislo smetano. Nekaj kisle smetane sem prihranila za okrasitev.

Lahko bi dodala tej jedi še kakšno začimbo in poper, vendar popra ne rada uporabljam.
Lahko bi dodala tudi kakšno skuto ali sir, vendar sem želela samo združit repo s prosom z nekaj začimbami za bolj intenziven okus. Zato sem pa dodala omako z dodatkom kisle smetane in za krokantnost lešnike.



  



četrtek, 14. februar 2013

kostanjeva torta - castagnaccio z vinsko kremo







To torto sem naredila za vse, ki ste zaljubljeni, ki ste bili zaljubljeni, ki trenutno niste zaljubljeni, ki boste zaljubljeni.
Vsem želim, da bi imeli odprto srce za dajanje in sprejemanje ljubezni, tiste prave, ki je strpna in spoštuje, je sočutna in posluša, ki sprejema in odpušča.

Castagnaccio je torta je iz kostanjeve moke in prihaja iz Toscane v Italiji. Izpeljank originalnega recepta je nešteto, tudi jaz sem ga malo priredila po svoje. Sladkorja v tej torti ni, ker je kostanjeva moka že sama po sebi sladka. V originalnem receptu tudi ni sladkorja.

uporabila sem naslednje sestavine:

250 g kostanjeve moke
200 ml riževega mleka
150 ml vode
sol
25 g kakava v prahu
2 žlici olivnega olja
70 g pinjol
70 g olupljenih in narezanih mandljev
70 rozin
posušen timijan

olivno olje za pekač
grobo mleti lešniki za posipanje pekača


Moko sem presejala, ji dodala kakav v prahu, dolila mleko in vodo (toplo) in dobro premešala, da je nastala gladka skoraj tekoča zmes. Dodala sem še pinjole, mandlje, rozine, timijan, sol in olivno olje. Še enkrat sem dobro premešala z leseno kuhalnico in prelila testo v pekač. Okrasila sem s pinjolami in potresla s timijanom.
Pekla sem na 180 stopinj 50 minut.




Zraven sem naredila še vinsko kremo, za katero recept sem našla na nekem italijanskem blogu. Krema je odličnega okusa, lepo se poda k malo "grobi" kostanjevi torti. Ker je zelo nežnega okusa, je v kontrastu s torto, vendar se lepo dopolnjujeta.
Ta krema je zelo primerna za polnjenje plasti biskvita (tort), ker je odlične konsistence in okusa.

sestavine za vinsko kremo:

200 ml rdečega vina
20 g koruznega škroba za zgostitev
1 rumenjak
40 g sladkorja
100 ml sladke smetane

Vino sem dala segrevat, 1/2 dl sem ga pustila v kozarcu. Sladkor sem pomešala s škrobom, dodala rumenjak in vino ter dobro premešala. Prilila sem vinu in mešala, dokler se ni naredila gosta krema.
Kremo sem ohladila in primešala stepeno sladko smetano.

Opravičujem se za srce iz kreme na zgornji sliki zaradi ne prav "reprezentančnega" izgleda, vendar nisem imela pri roki primernega "orodja". Obljubim, da bom nabavila in prihodnjič to popravila.

Lepo in radi se imejte.



sobota, 09. februar 2013

pustne kroglice - kastanjole s čokoladno lešnikovo sredico







Pustni čas je že tu. Pri nas danes hodijo po vasi veliki "pustarji", jutri pa majhni "pustarji". Nekaj je treba dat na mizo, da se le ti okrepčajo in grejo naprej, kajti dan je še dolg. Zvečer bo fešta v vaški dvorani in vabljeni smo vsi krajani.

Danes sem naredila te kroglice, ki so zelo rahle in okusne. Pa hitro narejene, če izvzamemo delo okrog nadeva. Lahko jih naredimo tudi brez nadeva in bodo še vedno odlične. Ali pa testu primešamo rozine, pinole . . . Če bo čas in volja, v naslednjih dneh pridejo na vrsto še "štraubi" (krhki flancati).

Zdaj pa k receptu:

sestavine za cca 30 kastanjol:
 350 g moke za pecivo Mlinotest
3 jajca
70 g stopljenega masla
70 g sladkorja
1 pecilni prašek
2 žlici ruma
naribana lupinica ene pomaranče
vanilijev sladkor

za nadev:
50 g temne čokolade
50 g bele čokolade
3 žlice masla
1 žlica olivnega olja
1 žlica kisle smetane
2 žlici nutelle
pest grobo mletih lešnikov

arašidovo olje za cvrtje
sladkor v prahu za posipanje

V skledo sem dala moko s pecilnim praškom. V manjši skledici sem stepla jajca, dodala stopljeno maslo in sladkor, vanilijev sladkor, rum, pomarančno lupinico in zlila to zmes na moko. Z leseno žlico sem premešala in nato z rokami oblikovala testo.

Za nadev sem stopila temno čokolado in belo čokolado, dodala dve žlici tople vode, da se je čokolada "skrčila", dodala maslo, malo olja, nutello in žlico kisle smetane ter grobo mlete lešnike.   



Iz testa sem naredila kačice (kot za njoke) in jih zrezala na koščke. Oblikovala sem krogce in na vsak krogec položila za lešnik nadeva. Previdno sem oblikovala kroglice (ker je testo precej mehko in rahlo).



 Ocvrla sem jih na hitro v vročem olju in položila na papirnato servieto.



Potresla sem jih z mletim sladkorjem in  . . . dober tek!

Pustarji (letos čebelice) so že prišli. Med čebelicami je bil tudi kakšen čmrlj in tudi ježek. Harmonikar je zaigral eno poskočno, malo smo poklepetali, nekaj spili in spraznili skledo s kastanjolami . . . lažem . . . dve so pustili meni "iz krjance".




Živel Pust in da bi bilo letos veliko zdravega medu!