Skupno število ogledov strani

nedelja, 28. april 2013

pomladni tofu njoki na čebulni kremi z dodatkom kalčkov in orehovih jedrc


Ta pomlad se je čisto razbohotila. Vse cveti in raste, vsak dan so vidne spremembe. Češnje obilno cvetijo, tudi slive, jablane, hruške  . . .  Čebelice so letos še posebno pridne in prisotne.

Če imamo srečo, lahko na travnikih (pa tudi na vrtu, če ga imamo) sedaj začnemo nabirati razno divjo in posajeno zelenjavo in zelišča. Če ne . . . kupimo zelenjavo na tržnici ali v najslabšem primeru v trgovini.








Zaželela sem si njoke  . . .  tokrat sem za osnovo uporabila recept, ki mi je bil nadvse všeč, ker na svoj jedilnik uvajam tudi tofu in ker tudi sicer ta recept vsebuje sestavine, ki so meni zelo všeč. Dobila sem ga pri njej. Takoj me je osvojil in tako sem ga preizkusila . . .  poskusila in . . .  ta jed bo še velikokrat na mojem krožniku.
Recept ni bil podan v količinah sestavin, zato sem se pri prvem pripravljanju njokov malo "lovila" in porabila nekaj časa, da sem dobila pravo razmerje sestavin. Pri drugem poskusu sem bila resnično zadovoljna in spodaj je recept:

Moko dodajamo previdno na koncu, testo mora ostati rahlo in mehko (sicer bodo kuhani njoki trdi), toliko, da ga lahko oblikujemo in svaljek povaljamo v moki, preden ga zrežemo.  


sestavine za cca 50 njokov:
120 g razne divje zelenjave (regrat, kopriva, melisa, trpotec)
150 g tofuja
130 g moke (jaz koruzna in riževa)
žlička muškatnega oreščka
1 strok česna
sol


za omako:
2 čebuli
olivno olje
žlička soli
2 lovorjeva lista
5 svežih listkov žajblja
1/2 žličke mlete kurkume
1/2 žličke mletega ingverja

dodatek:
alfa alfa kalčki
grobo zdrobljena orehova jedrca




Čebulo zrežemo na rezine. V ponev damo malo olivnega olja in čebulo. Solimo, dodamo lovorjeve liste in žajbljene lističe ter počasi dušimo cca 20 minut. Po potrebi dodajamo malo vrele vode, da se čebula ne posuši. Čebulo z omakico preložimo v sekljalnik in zmešamo v kremo. Lahko bi uporabili tudi palični mešalnik.





Divjo zelenjavo očistimo, operemo in blanširamo v vreli osoljeni vodi cca 5 minut. Precedimo (vodo prihranimo za kuhanje njokov). Ohladimo pod tekočo mrzlo vodo in damo v sekljalnik skupaj s tofujem, muškatnim oreščkom in na rezine zrezanim česnom. Dobljeno maso preložimo v skledo in dodamo moko. Premešamo z leseno kuhalnico, da dobimo zelo rahlo maso, ki jo oblikujemo v kačice.




Zrežemo in oblikujemo njoke (oblika po želji).
Njoke položimo v osoljeno vrelo vodo in počasi kuhamo cca 7 minut.


Omako serviramo na krožnik, na vrh položimo njoke in jih potresemo z zdrobljenimi orehovimi jedrci in kalčki.




Opomba:

Pri izbiri zelenjave imamo seveda prosto pot, katero bomo uporabili (špinača, blitva, rukola  . . .), pri izbiri moke tudi. Ker se moke zelo razlikujejo po konsistenci, količina dodane moke lahko variira.
Čebulna omaka je izvrstna, paziti moramo le, da čebule ne pražimo preveč in jo pridno zalijemo, da ostane lepe svetlo rumene barve.


četrtek, 25. april 2013

piškotki s cvetovi regrata


Vsako pomlad, ko zacveti regrat in so travniki okrog mojega doma posuti z rumenimi cvetovi, se sprašujem, kaj bi se še dalo naredit iz teh prelepih zlato rumenih cvetov.
Že lani sem na internetu našla recept za piškote s cvetovi regrata na tem blogu.









Recept sem priredila in nastali so zelo okusni piškotki. Jaz sem uporabila spodaj navedene moke, lahko jih zamenjate s kakšno drugo po želji, vendar menim, da naj bo moka nežnega okusa . . .  mogoče ajdova ne bi bila primerna . . . ali pač . . . treba poskusit).

sestavine za cca 30 piškotkov

200 g moke (jaz bučna 100 g in riževa 100 g)
100 g prosenih kosmičev
25 cvetov regrata
1 vanilijev sladkor
2 jajci
3 žlice cvetličnega medu
3 žlice olivnega olja EDO
1 dl kvinojinega napitka
1 dl mineralne vode (jaz Donat)
sok 1/2 limone

Zmešala sem suhe sestavine, dodala sem cvetne listke regrata  (postopek čiščenja cvetov si lahko ogledate in preberete tukaj).
Jajca sem zmešala z medom, olivnim oljem, dodala kvinojin napitek in mineralno vodo ter sok limone.
Suhim sestavinam sem dodala mokre in s kuhalnico dobro premešala. Masa je bila ravno dovolj mehka, da sem jo lahko zajela z žlico in polagala na pekač obložen s peki papirjem.
Piškotke sem pekla na 160 stopinj 15 minut.







So posebnega nežnega okusa. Lahko bi dodala še kakšne oreščke, semena ali kakšne dodatne okuse, vandar potem ne bi bili več piškotki z regratovimi cvetovi.


 

petek, 19. april 2013

sestavljena pomladna solata










Te dni je, če je le mogoče vsak dan na krožniku tudi regrat. Zraven "pade" tudi kakšna trobentica (listki in cvetovi). Regrat mi je letos kar "ušel", cvetovi se pridno odpirajo. Pa saj se lahko v kuhinji uporabijo tudi cvetovi za različne recepte. Pa tudi regratovi listi so dobri tudi po cvetenju oz. čez vse poletje.

Lani sem objavila nekaj postov z regratom (tukaj, tukaj, tukaj)

Letos ga zaenkrat uporabim v raznih solatah. Ena izmed teh je ta.


sestavine:

radič (rdeč in zelen s tržnice)
regrat
cvetovi regrata
listki trobentic
cvetovi trobentic
krompir (kuhan, zrezan na kocke)
kalčki redkvice sango
extra deviško olivno olje
bučno olje
balzamični kis
sol






Rada bi naredila še kakšno jed z regratom ali regratovimi cvetovi . . . če mi rata, sigurno objavim.

Kako ga vi letos kaj jeste?




sreda, 10. april 2013

Prvo pravo pomladno popoldne in moj prvi čičerikin namaz - hummus



Današnje popoldne je bilo res prvo tapravo pomladno. Sonce je pridno sijalo, ptički so razposajeno žvrgoleli, cvetovi so se radodarno odpirali. Termometer je kazal 19 stopinj v senci.  Potegnilo me je, da sem posnela nekaj trenutkov, saj si je to popoldne bres sapice to res zaslužilo.

Danes sem naredila tudi moj prvi čičerikin namaz - humus. Že dolgo sem ga imela v mislih, končno mi je uspelo.
Od nekdaj so mi namazi vseh vrst všeč, ker so nekako enostavni za pripravo, dobri, ponavadi tudi zdravi in praktični za pojest. Lahko jih hranim par dni v hladilniku in takoj so pri roki, ko pride lakota. Odlični na kosu doma narejenega kruha.






moj recept je naslednji:

200 g čičerike
voda, ki je ostala od kuhanja čičerike
olivno olje (cca 4 žlice)
1 strok česna
sok 1 limone
2 žlici tahinija (sezamova pasta)
peperoncino
nekaj listkov sveže mete
žlička kurkume 

Za 24 ur sem namočila čičeriko in jo skuhala v rahlo osoljeni vodi (cca 30 minut).  Kuhano čičeriko sem precedila in vodo, v kateri se je kuhala, prihranila. Čičeriko sem dala v posodo za sekljanje, dodala cca 1 dl vode in pričela z mletjem. Čez nekaj časa sem dodala vse ostale sestavine in dobro zmlela.
Humus sem preložila v posodico, okrasila z mletim peperoncinom in meto, pokrila s kuhinjsko folijo in postavila za nekaj časa v hladilnik.

Pri kosilu sem ga dodala rižoti (z olivami, paradižnikovo mezgo in slanimi inčuni). Zvečer sem ga namazala še na sveže pečen kruh.

recept za kruh: 500 g moke (100 g sojine, 100 g koruzne, 100 g bučne in 200 g posebne primorske). 20 g kvasa, 2 dl Donata, 1 dl vode, žlička soli, 2 žlici olivnega olja, lonček orehov, 1/2 lončka sezamovih semen, 1/2 lončka mletih lanenih semen, 1 lonček mletih bučnih semen). Vse skupaj sem dala v posodo kruhomata in nastavila na program za gnetenje in vzhajanje. Po pisku sem testo vzela iz posode in ga položila na pekač ter vzhajala cca 1 uro na toplem. Postavila sem ga v pečico, vklopila na 180 stopinj in pekla 1 uro in 10 minut.
























 





















   























  










 

petek, 05. april 2013

Croissant - rogljički s sirom, salamo . . .

Ta recept je kar nekaj časa čakal v bazi na objavo. Vedno sem ga "potisnila nazaj". Ne vem, zakaj, mogoče zaradi fotografij, ki mi niso bile prav všeč. Danes je mogoče pravi trenutek in sem ga "spustila naprej".

Postopek dela teh rogljičkov sem dobila pri Veri. Pri njej sem prvič videla tak način zlaganja kvašenega testa. Zelo me je navdušil ta način dela in sem ga želela čimprej preizkusit.
Uporabila sem polovično dozo sestavin in recept malo spremenila.





sestavine za testo:

500 g moke
20 g kvasa
1/2 dl tople vode
žlička sladkorja
žlička soli
1 jajce
200 ml mleka

za nadev:

sir trapist ali kakšen drugi
šunka, salama...

V kruhomatu sem iz vseh sestavin zamesila testo in ga pustila vzhajati.


Testo sem razdelila na 5 delov in  z roko oblikovala 5 majhnih krogov. Ker nisem imela masti (kot je predvideno v Verinem receptu) sem kroge premazala s stopljenim maslom in zložila enega na drugega. Zadnjega nisem  premazala, 

Testo sem razvaljala v velik krog

Krog sem zrezala na 16 delov. Na zunanje robove sem položila koščke sira in salame ter zvila v rogljičke.

Rogljičke sem premazala z rumenjakom, ki sem mu dodala žlico olivnega olja in pekla 30 minut na 170 stopinj.



Seveda takšne rogljičke lahko nadevamo s sestavinami po svoji želji . . . variant je nešteto . . .