Skupno število ogledov strani

torek, 25. februar 2014

namesto mišk in krofov pustni obročki ali ciambelle


Nekaj časa nazaj sem na italijanskem programu kuhanja videla, kako se naredijo ti obročki. V Italiji so poznani kot ciambelle. Ponavadi se naredijo iz testa tako, da se testo razvalja na določeno debelino in izrežejo obročki, tako da se uporabi dva modelčka, enega večjega enega manjšega, da nastane obroček

Te ciambelle so narejene na zelo zanimiv, enostaven način, tako da se z rokammi oblikujejo kroglice poljubne velikosti (običajno velikosti velikega oreha). Te kroglice se potem prime z obema rokama, s palcema se pritisne na sredino kroglice, da naredimo luknjico, s kazalcema s spodnje strani pritisnemo navzgor in oblikujemo obroček. Na spodnjih fotografijah sem to nekako prikazala, s tem, da nisem mogla uporabiti obeh rok, ker sem z eno poslikala.

Naredimo poljubno testo, bolj ali manj kot za krofe ali miške, možnosti in kombinacij je nešteto. Jaz sem naredila malo po svoje in nastali so res odlični obročki - ciambelle.       





sestavine za cca 40 ciambel:

500 g moke (100 g koruzne moke Mlinotest, 100 g pirine polnozrnate moke Mlinotest, 50 g kostanjeve moke, 250 g moke Mlinotest za pecivo)
2 jajci,
200 ml sveže iztisnjenega soka pomaranč
50 g rjavega sladkorja
50 g masla
žlička soli
15 g kvasa
nekaj žlic tople vode
žlička sladkorja
100 g rozin

olje za cvrtje

sladkor v prahu za posip

Vse moke sem pomešala. Jajca sem stepla skupaj s soljo. Maslo sem zrezala na koščke in ga stopila, mu dodala sladkor, pomarančni sok, rozine in dobro premešala. Dodala sem stepena jajca in vse skupaj zlila v posodo za peko kruha. Na vrh sem dodala moke. Kvas sem v kozarčku premešala z vodo in sladkorjem, na vrhu moke naredila s prstom okrogel kanalček in zlila kvasec.
Kruhomat sem vklopila na gnetenje in vzhajanje (pri meni 8) in pustila do piska.

Seveda testo lahko zamesimo na klasičen način, ročno.

Testo sem vzela iz posode kruhomata, pomokala pult in narahlo pregnetla testo. (testo ostane malo lepljivo, vendar mora bit tako, rahlo). Testo sem preložila v posodo in z roko trgala koščke testa, iz katerih sem oblikovala kroglice (glej slike spodaj). Iz kroglic sem oblikovala obročke in jih ocvrla na obeh straneh v segretem olju. S penovko sem jih pobrala iz olja in jih položila na papir, da se je odcedila odvečna maščoba. Ko so se malo ohladili, sem jih posula z mletim sladkorjem.
 
Nekaj sem jih dala v pečico na 180 stopinj za 15 minut.
   























                          ti obročki so bili pečeni v pečici  na 180 stopinj v 15 minutah.


Če jih boste delali sedaj okrog Pusta, vam želim dober tek in prijetno pustovanje. Jaz sem jih naredila že parkrat in do pusta jih bom sigurno še ponovila, saj grejo zelo hitro v želodčke, zelo so zanimivi otrokom zaradi svoje oblike.
Tudi če jih boste naredili po pustu ob kakšni drugi priložnosti, ne bo nič narobe, ravno tako bodo odlični in sigurno jih boste zmazali prav takoj.
Še nekaj pomembngea bi rada dodala. Obročki so prej ocvrti zaradi luknjice na sredini. 


četrtek, 20. februar 2014

zimsko pecivo s suhim sadjem

Iz shrambe sem nabrala nekaj suhega sadja, zmlela nekaj oreščkov v moko, dodala še par sestavin in spekla pecivo, ki je zelo rahlo, sočno in bogato z vitamini in minerali.

sestavine:

5 suhih fig narezanih na rezine
10 suhih sliv prerezanih na polovico
2 pesti svetlih rozin
2 pesti posušenih brusnic
2 žlici ruma
3 žlice pirine moke
3 žlice mletih mandljev
3 žlice mletih lešnikov
1 žlica kakava
3 jajca
1 žlica vanilijevega sladkorja
1 navadni jogurt 
2 naribani jabolki (na rezance)
1 žlička vinskega kamna
1 žlička sode bikarbone

Fige, slive, rozine, brusnice pomešamo z rumom, dodamo moko pomešano z ostalimi suhimi sestavinami in premešamo.. Jajca stepemo s sladkorjem, dodamo jogurt in maso primešamo prejšnjim sestavinam. Na vrh naribamo jabolka in še enkrat premešamo.
Pekač obložimo s peki papirjem, naložimo premešane sestavine in pečemo na 170 stopinj 40 minut.







Zelo dobro pecivo, primerno za zjutraj, za malico ali zvečer ob čaju.




petek, 14. februar 2014

prvi pomladni cvetovi



Za vse vas, ki prihajate na moj blog, sem danes nabrala te prve rožice, ki napovedujejo prihod pomladi.





                    Tako kot danes sije sonček, naj naša srca sijejo ljubezen.


 

četrtek, 06. februar 2014

ohrovtovi njoki zabeljeni z ocvirki in žajbljem



Danes je zunaj posijalo sonce, ki je po vseh teh turobnih deževnih dneh in po vsem, kar se je v naravi dogajalo pretekle dni  po skoraj vsej Sloveniji, nekakšno olajšanje.
Kot upanje, da bodo vse tegobe, ki so v zvezi s tem nastale, kar izginile.
Čeprav vem, da temu ni tako in da so težave ostale in se bodo v bistvu v prihodnjih dneh in mesecih šele pokazale v vsej svoji luči.
Pa vendar, ko soncu nastavim obraz, skušam biti optimistična.
Z veliko požrtvovalnosti, strpnosti in sodelovanja delavcev Elektro, gasilcev, vojakov, civilne zaščite, prostovoljcev in pomoči od zunaj se je v teh težkih dneh naredilo, kar se je narediti dalo..

Razen nekaj več dežja nam je bilo na našem delu Krasa s strani narave tokrat prizanešeno, vendar le nekaj deset kilometrov stran je bilo in je še vedno precej hudo in tega se dobro zavedam. Ob tem se čutim nemočna, lahko občutim le globoko hvaležnost do vseh, ki so in bodo pomagali ljudem na teh območjih.

Zunaj dan počasi prehaja v noč, danes so bili ptički še posebno aktivni in glasni. Od zunaj se še vedno sliši kar živo žvrgolenje, kot bi se glasno menili med seboj,  . .  prvič v tem letu.
Bi rekla, da to pomeni, da pomlad kljub vsemu prihaja.  



Ohrovt imam zelo rada, njoke tudi. Tokrat sem naredila ohrovtove njoke in jih zabelila z ocvirki. Takimi domačimi, ki sem jih sama naredila in jih uporabim včasih, ko se mi zahoče te čudovite arome in okusa teh majhnih koščkov sala, ki postanejo hrustljavi in tako okusni. To se seveda zgodi le parkrat v zimskem času, ko je že od nekdaj čas kolin






sestavine:

250 g kuhanega pretlačenega krompirja
250 g kuhanega sesekljanega ohrovta
250 g moke (pol riževe pol pirine)
1 jajce
muškatni orešček
sol

2 žlici ocvirkov v masti
vejica svežega žajblja

V skledi sem pomešala pretlačen krompir, drobno sesekljan ohrovt, jajce, sol, muškatni orešček in moko.
Naredila sem okrogle njoke v velikosti oreha, jih pomokala in dala kuhat v vročo osoljeno vodo. Ko so prišli na vrh, sem jih pustila počasi vreti še kakšno minuto in jih precedila na krožnike.
  





Zabelila sem jih z ocvirki, stopljenimi v vroči ponvi skupaj z malo masti in žajbljem.