V shrambi imam nekaj kozarcev kisle repe . . . moja mala ozimnica, kupljena seveda v trgovini. Lepo bi bilo napravit joto s kakšno domačo tropinovko, to je repa, kisana v grozdnih tropinah. Mogoče mi jo rata kje dobit, do takrat bo odlična ta navadna, pa tudi brez klobase ali kakšnega kosa prašička bo . . . pa nič zato, saj tako in tako se mesa preveeeeč poje. Jota bo pa zabeljena s svinjsko mastjo in zato prav tako zelo dobra.
Nam jota iz kisle repe še bolj dopade kot iz kislega zelja.
sestavine za 4 osebe
1/2 kg kisle repe iz kozarca
4 dl kuhanega rdečega fižola
7 večjih krompirjev
1 čebula
2 stroka česna
2 žlici domače masti
sol
Kislo repo sem pobrala iz kozarca brez tekočine in jo na deski parkrat prerezala z nožem. Dala sem jo v veliko kozico s hladno vodo, dodala olupljen in na polovice prerezan krompir. Ko je voda zavrela, sem solila in počasi kuhala cca 20 minut, oz. dokler se krompir ni skuhal.
V večji ponvi sem stopila mast, dodala očiščeno in na polovico prerezano manjšo čebulo, ki se je na vroči masti razpustila na rezine in malo po robovih zlatorjavo zapekla. Dodala sem 2 olupljena stroka česna in ko je česen zadišal sem ga skupaj s čebulo preložila v kozico v kateri se je kuhala repa in krompir. Krompir sem s penovko preložila v ponev in ga z vilicami na hitro pretlačila. Preložila sem ga nazaj v kozico, kjer se je naprej kuhal skupaj z repo.
Medtem sem dve tretjini fižola zmiksala s paličnim mešalnikom, fižolovo kremo sem dodala mineštri - joti. Dodala sem še ostalo tretjino celega kuhanega fižola ter počasi kuhala še 15 minut.
Joto sem pustila stati kakšne pol ure pokrito, preden sem jo postregla. Bla je ravno prav topla, odličnega okusa in s kosom rženega kruha je teknila . . . še repete . . .
Njaaaammm!
OdgovoriIzbrišiAdatta per le serate fredde, invernali. Complimenti.
OdgovoriIzbrišiamo la jota e il suo sapore. Complimenti per il blog mi unisco ai tuoi lettori, buona serata
OdgovoriIzbrišiInteresantan i neobican recept; izgleda odlicno!
OdgovoriIzbrišiObožujem joto! Tudi iz repe!
OdgovoriIzbrišiOdlično starinsko jelo koje jako volimo. Ja radim s prepečenim grahom, a ovo tvoje je odlična varijacija.
OdgovoriIzbrišiHvala vsem za komentarje. Zelo sem vesela vsakega posebej, tudi kritike, nasvetov ali vaših izkušenj.
OdgovoriIzbrišiLyu, sai che non riesco a tradurre le tue ricette ? non capisco perchè il traduttore non me le riporta in italiano.
OdgovoriIzbrišiVolevo vedere com'era fatta la tua jota ... in Friuli io faccio
la
http://ilfogolar.blogspot.it/2012/09/jota-di-zucca.html#links
oppure
http://ilfogolar.blogspot.it/2012/07/jota-di-blede-jote-di-bledis.html#links
Sarebbe stato bello confrontarlo con la tua.
Buon fine settimana
Mandi
Rosetta, hai provato sopra su mio blog? con translate in your language, ci sono due. Ho visto le tue jote, interessanti, non le ho ancora provate cosi. Qui da noi si fa jota con crauti /cavolo acido/ e rapa acida, patate e faggioli. Si fa il condimento con cipolla e aglio su olio o grasso di maiale. Poi di solito si mette un pezzo di maiale affumicato o salsicce. Io non l'ho messo.
IzbrišiSpero che' ti ho aiutato, se no, fammi sapere, te la traduco la ricetta.
Ovo mi je jedno od dražih zimskih jela, odlično izgleda !
OdgovoriIzbrišiBranka, veseli me, da i ti pripremaš joto.
Izbrišilp.
Es una delicia me gustaría probar luce muy linda e interesante,abrazos y abrazos
OdgovoriIzbrišiDobra, sigurno, ciao :-)
OdgovoriIzbriši