Na delavnici "divja hrana" sem pod vodstvom dobrega poznavalca pobliže spoznala nekaj teh rastlin, ki jih vsakodnevno srečujem v naravi in sem iz njih do letos naredila kvečjemu kakšen divji cvetlični aranžma, sedaj pa vem, da jih lahko uporabim tudi kot hrano, polno vitaminov in mineralov.
V tej jeseni so po večmesečni poletni suši divje rastline zopet pognale in rastejo, kot bi bila ponovno pomlad. Na travnikih okrog mojega doma najdem veliko regrata, ki tudi že veselo cveti, kopriva ponosno uspeva, trpotec . . . pa še veliko res veliko rastlin, ki bi se jih dalo uvrstiti v vsakodnevni jedilnik.
Ena izmed teh je pokalica (silene vulgaris)
očiščena pokalica
in divja rukola (diplotaxis tenuifolia)
očiščena divja rukola
No, sedaj ko smo se dodobra spoznale (z divjo rukolo in pokalico), ju večkrat dodajam mojim jedem.
Tokrat so to njoki.
sestavine:
400 g pire krompirja (iz hladilnika od prejšnjega dne)
200 g riževe moke
1 jajce
ščepec soli
20 g pokalice
20 g divje rukole
EDO (extra deviško olje)
malo masla
nariban parmezan
Njoke sem zabelila s stopljenim maslom, dodala malo olivnega olja in potresla z naribanim parmezanom.
Cvetki rukole se zvečer očitno zaprejo in ker sem jed pripravila zvečer se to vidi tudi na sliki (rumeni cvetki rukole so zaprti, beli cvetki pokalice pa se lepo razkazujejo).
Zelo dobri so ti njoki. Lahko jih jemo kot samostojno jed ali kot predjed.
Ottima, complimenti,Ciao.
OdgovoriIzbrišiCiao, Giovanna, grazie-hvala, sei molto gentile.
OdgovoriIzbrišiChe belli, viene voglia di un assaggio! Belle anche le foto.
OdgovoriIzbrišiCri
Grazie, Cri.
IzbrišiDivni su, obožavam ovakva jela.
OdgovoriIzbrišiNi treba dosti, če je mogoče, gremo na travnik in si naberemo košarico rastlin ... ki jih seveda poznamo.
Izbrišilep pozdrav!
Nunca había visto rúcula en la planta y me encanta..receta muy bien hecha ,abrazos desde el sur de Chile.
OdgovoriIzbrišiMe gusta la musica folklore de Chile. Me gusta anche' il tuo blog. Grazie, Rosita. Abbraccio.
Izbriši