Skupno število ogledov strani

ponedeljek, 31. marec 2014

pletenica s skuto in borovnicami

Očitno je, da zadnje čase zelo malo objavljam in se moj blog počuti nekako zapuščen z moje strani. Razlage zato niti ne najdem prave, ki bi bila dovolj prepričljiva zame in za vse, ki pridete pogledat sem.
Izgovorov je seveda zelo veliko. Nekateri so resnični, torej niso več izgovori. Npr. ta, da se želim več oz. ponovno posvetiti ustvarjanju z glino. Drugi je, da imam veliko manj energije, da bi se lahko posvečala več stvarem istočasno oz. enakovredno. Včasih sem v večernih urah postorila marsikaj, tudi za računalnikom sem zdržala nekaj ur hkrati. Sedaj ne.
Jah . . . to so pa leta.
Zdaj pa dovolj jamranja in opravičevanja.
Objavila bom še vedno kakšen recept, mogoče kaj več o keramiki, kakšnem izletu, potovanju, prireditvi . .
Vendar bo to verjetno manj pogosto, kot je bilo v prvih dveh letih.






Pa še en dober recept, to je nekakšen zavitek iz kvašenega testa v obliki pletenice, ki mi je bila v mislih že večkrat, da bi jo naredila. Končno mi je uspelo. Ker je tako enostavno, vendar na pogled nekaj posebnega, bom to prav gotovo ponovila.
Takšne pletenice sem veliko videla na internetu, prihajajo baje iz Danske, ker jih italijani poimenujejo treccia danese. Za nadev uporabimo to, kar nam je najljubše oz. imamo tisti trenutek doma in malo pokombiniramo.  


sestavine za dve pletenici oz. 1 pletenico in en jabolčni zavitek (po kraško presenc):

600 g moke (uporabila sem 150 g koruzne,150 g pirine,100 g ajdove in 200 g moka za pecivo, vse od Mlinotesta) 
2 jajci
100 g stopljenega masla
70 g domačega medu
1 navaden jogurt
žlička soli
1/2 dl tople vode
15 g svežega kvasa
žlička sladkorja

za nadev:
500 g albuminske skute
100 g sira za mazanje
1 jajce
4 žlice medu
vanilijev sladkor

zmrznjene borovnice

V kruhomatu sem zamesila testo (najprej stopljeno maslo skupaj z medom in malce stepenimi jajci, soljo in jogurtom. Na vrh pomešane moke, na vrh kvasec iz tople vode, kvasa in žličke sladorja.
Pustila sem, da se je testo lepo zgnetlo in enkrat vzhajalo.
Testo sem razdelila na dva dela, iz enega sem naredila pletenico z nadevom iz skute in karameliziranih borovnic. Vse sestavine za nadev so omenjene zgoraj.
Pletenico naredimo tako, da testo razvaljamo na pol cm debeline (oblika kvadrata). Potem na sredino položimo nadev, stranici pa zrežemo s koleščkom na trakove. Trakove malo navlažimo z vodo in jih prepognemo preko nadeve. Pletenico premažemo z jajcem in pečemo na 170 stopinj 40 minut.





Odlična sladica, ne presladka, zelo dobra je še topla, pa tudi ohlajeni prav nič ne manjka.





Pa dober tek, če jo boste naredili tudi vi.
Lepo se imejte . . .  do naslednjič.





9 komentarjev:

  1. Kaka leta? Kako pomanjkanje energije? Ej, pomlad je tu, dnevi so daljši in toplejši! Pletenica pa takoooo dobro izgleda, da imam sline že do tal.
    ...pa še na mnogo lepih objav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vanja. S toplejšimi in daljšimi dnevi se vse nekako spreminja (nove ideje in novi projekti ter več energije).
      lp.

      Izbriši
  2. Mora da je odlična, prhka, hrskava i malo kiselkasta. Divno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res je dobra, v teh dneh sem ponovila to sladico v obliki nekakšne pite in jo nesla gostiteljem. Vsi so hoteli še in slišalo se je mmmm....
      lp.

      Izbriši
  3. Tole pa izgleda odlično, pa še vzorec ti je uspel lepše kot pri marsikomu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. DB, z vzorcem se sicer nisem dosti trudila, verjetno je imel prste vmes moj smisel za red in natančnost.
      Vsekakor hvala za pohvalo, zelo dobro dene.
      lp.

      Izbriši
  4. Sem te pogrešala :) Upam, da te mine tista misel o letih.., verjetno gre bolj za trenutno preusmerjanje interesa drugam. Čakam, da se pojavijo izdelki iz gline in vse kar naštevaš :)) Pletenica je videti izvrstno, krasno ti je uspela!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To pa prijetno dene, ko ti nekdo reče (napiše), da te je pogrešal. Saj sem bila res kar preveč odsotna z bloga. Misel o letih običajno ni prisotna, po srcu pa ostajam vedno mlada. Velikokrat sem rada kar majhna deklilca, ki se veseli življenja in vseh drobnih stvari, se rada vedno uči in je radovedna, kako stvari delujejo.

      Izbriši
  5. Čudovita pletenica. Krizo s časom glede objavljanja pa poznam ;)

    OdgovoriIzbriši