Skupno število ogledov strani

ponedeljek, 21. maj 2012

sirup iz melise


Vonj melise obožujem. Dam jo, kjer je le mogoče (frtalja, liker, pesto, čaj, zelenjavno zeliščne juhe, pecivo...)
Prvoten recept je bil namenjen sirupu iz mente, spremenila sem ga v recept za melisin sirup.





sestavine za 1/2 l steklenico:
100 g melise
2 1/2 dcl vode
500 g sladkorja


Meliso očistimo, operemo in zmiksamo skupaj s polovico sladkorja. Pustimo stati približno 1 uro. V posodo damo zmiksano meliso, nalijemo vodo in dodamo ostali sladkor. Segrejemo in kuhamo približno  15 minut.
Ko se malo ohladi, skozi gazo precedimo s pomočjo lijaka v steklenico in zapremo. Pustimo, da se popolnoma ohladi in postavimo v hladilnik.

Ta pijača iz melise se prileže razredčena z vodo in ohlajena. Lahko ji dodamo rezino limone.
Menim, da ta sirup lahko uporabimo tudi kot dodatek k raznim kremam ali k sladoledu.

Pa še kam se lahko doda z malo domišljije in kreativnosti.

9 komentarjev:

  1. Una deliziosa preparazione!!! Complimenti per il bellissimo blog!!! Un abbraccio e felice giornata

    OdgovoriIzbriši
  2. Na podoben način, samo z rjavim sladkorjem delam jaz sirup iz mete. Ko pride sezona, ga delam kar po 5-6 litrov naenkrat. Zame najboljša pijača za poletne dni. Bom pa sprobal še iz melise, vendar pa se mi je zdelo, da ima melisa prenežen okus za sirup.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ko ga narediš, upam, da ga boš objavil. Jaz mete nimam toliko kot melise, pa tudi okus je čisto drugačen, res je bolj nežen a prijeten. Jaz obožujem meliso.

      Izbriši
  3. una bella idea lo sciroppo di melissa

    OdgovoriIzbriši
  4. E ovo me jako zanima i moram probati! Izgleda fenomenalno! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Vidiš po toliko letih vedno aktualen recept. Sem ga naredila tudi sama. Res je okusen.
    LP SUzana

    OdgovoriIzbriši