Na tržnici sem kupila tri kolerabe (bolj kolerabice) in čakale so v hladilniku dva dni preden sem se odločila, da jih uporabim. Ja, ko se spravim delat zelenjavno juho (mineštro), ni to kar tako. Treba je vse zrezat na kocke ali kakršne koli oblike. To najraje naredim ročno, s pomočjo noža seveda. Vzame kar nekaj časa to rezanje, vendar je zadoščenje potem veliko, ko je enkrat vse v loncu in je potrebno samo še kakšne pol urce, da nastane mineštrca, kakršno sem si želela.
Ker zadnje čase rada vključim ajdo v svojo kuhinjo, sem jo tudi tokrat. Spodaj je moj recept.
3 dl ajde
3 zelene kolerabe
3 krompirji
3 korenčki
1/2 velike čebule
2 stroka česna
svež peteršilj
posušen timijan
posušen majaron
1/2 žličke mletega ingverja
3 dl zmrznjenega graha
sol
3 žlice olivnega olja
po želji žlico sladke ali kisle smetane
Ajdo dobro operemo in skuhamo (do 15 minut).
Na olivnem olju dušimo čebulo, dodamo česen, na kocke narezano kolerabo in korenje, velike kose olupljenega krompirja, solimo in dodamo toplo vodo. Počasi kuhamo cca 20 minut, vzamemo kose krompirja iz juhe in jih pretlačimo.Vrnemo v posodo in dodamo zmrznjen grah, peteršilj, timijan in majaron ter še nekaj minut počasi pokuhamo. Na koncu dodamo ajdo in vodo, v kateri se je kuhala ter ugasnemo.
Če želimo obogatiti okus juhe, ji dodamo žlico sladke ali kisle smetane.
Obožavam ovakve juhe i ovu bilježim jer jako volim i hajdinu u juhama. Baš je divna!
OdgovoriIzbrišiTudi meni so zelenjavne juhe na sto načinov zelo všeč.
OdgovoriIzbrišiHvala za tvoj prijazen komentar, srčen pozdrav!
Krasna juhica! :)
OdgovoriIzbrišiHvala C&T, takšne in podobne "mineštrce" so res najboljša stvar v kuhinji.
OdgovoriIzbriši