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četrtek, 31. maj 2012

kremna juha iz kopriv / vellutata di ortiche

Kopriva je zadnja leta med najbolj priljubljenimi rastlinami, ki rastejo v bližini mojega doma. Takoj, ko se pojavijo zgodaj spomladi iz zemlje prve rastlinice in ko so vršički dovolj veliki, jih uporabim za čaj, ki ga pijem nesladkanega čez dan. Potem pride na vrsto tudi za pesto, kot špinača in še marsikaj bi se našlo.

Ta kremna juha iz kopriv je ena izmed najboljših.



sestavine za 3 osebe:
100 g koprivnih vršičkov (tehtane oprane, odcejene)
3 veliki krompirji
2 stroka česna
1/2  čebule
sol
3 žlice olivnega olja
žlička kisle ali sladke smetane po želji na krožnik (ne smemo dati več, ker spremeni okus)


Krompir olupimo, narežemo na večje kose in skuhamo v osoljeni vodi.

Na olivnem olju narahlo popražimo čebulo, dodamo česen. Kuhan krompir preložimo k čebuli in česnu, malo pretlačimo z vilicami.
V vodo, v kateri se je kuhal krompir damo koprive, blanširamo in dodamo krompir s čebulo in česnom. S paličnim mešalcem sestavine zmiksamo, da nastane kremna juha. Če je potrebno, dodamo vodo in sol.

Rahlo povremo še kakšno minuto in odstavimo.

Serviramo na krožnike.

Dober tek!

Zuppa di ortiche

ingredienti per 3 persone:
100 g di cime di ortiche (pulite e lavate)
3 patate grandi
2 spicchi d'aglio
1/2 cipolla
sale
3 cucchiai d'olio d'oliva
1 cucchiaino di panna

Puliamo le patate, tagliamo a pezzi grandi e facciamo cuocere nel'acqua salata. 

In una padella facciamo rosolare la cipolla, l'aglio, mettiamo le patate e le schiacciamo con una forcetta. 
Nella pentola, dove si sono cotte le patate, mettiamo le ortiche, facciamo bollire qualche minuto e rimettiamo dentro le patate con cipolla e aglio. Frulliamo bene tutto, se serve, mettiamo ancora un po' di acqua e sale.    

Facciamo bollire per qualche' minuto e spegniamo il fuoco.

Serviamo nei piatti.

Buon appetito!  



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