Skupno število ogledov strani

petek, 31. januar 2014

piškotki z arašidi in drugimi dobrimi sestavinami


V shrambi sem imela vrečko praženih arašidov, ki je kar bila tam. Nekaj mesecev nazaj sem jih kupila, ker na vrečki ni pisalo praženi slani temveč samo praženi. Povsod beremo, naj bi jedli raje nepražene surove arašide vendar jih jas nisem uspela še nikjer dobiti.

Lotila sem se lupiti in jesti te arašide in kot vsi vemo, ko se jih enkrat lotimo je težko ustaviti se  . . . vsaj pri meni je tako. Vemo tudi, da so zelo zdravi vendar tudi zelo kalorični. Torej sem potem vrečko zaprla in razmislila, kako bi jih uporabila . . .  mogoče v piškotkih . . . ki bi bili zdravi in hkrati dobri.

Nastali so tile piškotki, zelo dobri in zdravi . . .  pa tudi kalorični. Pa kaj  . . . en piškotek na dan  . . . ali dva . . . 








sestavine:

50 g arašidove moke (mleti arašidi) bolj je podobno arašidovemu maslu, saj imajo arašidi veliko maščobe
50 g mandljeve moke (mleti mandlji) podobno kot pri arašidih nastane
50 g kokosove moke (mleti kokosovi kosmiči)
50 g kostanjeve moke
50 g sezamovih semen
žlica vanilijevega sladkorja
1 jajce
50 g philadelphia sira
50 posušenih brusnic

za preliv
temna čokolada za kuhanje
žlica oljčnega olja
3 žlice vode

Presejala sem kostanjevo moko, dodala ostale moke, vanilijev sladkor in z rokami premešala. Jajce sem rahlo stepla, dodala philadelphia sir, dobro premešala in dodala mokam. Zamesila sem testo, mu dodala brusnice in še malo premesila.
Testo sem zavila v prozorno folijo in dala v hladilnik za pol ure.
Nato sem s prsti oblikovala za oreh velike kroglice, jih med dlanmi rahlo sploščila in položila na pekač obložen s peki papirejem.
Pekla sem 15 minut na 170 stopinj.
Čokolado sem stopila nad paro, ker je bila pregosta sem jo zredčila z žlico oljčnega olja in nekaj žlicami tople vode.
Ohlajene piškotke sem pomakala v stopljeno čokolado in dala na rešetko, da se je čokolada strdila.
  





Lep konec tedna vam želim in na svidenje v februarju.

sreda, 22. januar 2014

zimska solata z radičem, kolerabo, pomelom, sončničnimi semeni in . . .


Vem, zadnje čase kar zanemarjam svoj blog.
Nenamerno.
In malo mi je žal zato.
Med enim dogajanjem in drugim čas beži, ne uspe mi narediti vsega, kar bi želela.
No saj vem, da se to dogaja tudi vam.  Ali pa ne?
Mislim to, da vam čas hitro beži in bi radi naredili veliko stvari, se naučili veliko novega, pa uspete uresničiti le delček tega.  

Mladina je prinesla domov en velik pomelo.V hladilniku je ostala večja rezina in uporabila sem ga v solati. Ker mi je bila kombinacija všeč, sem vajo ponovila in vam jo predstavljam danes.
Skupaj z odličnim radičem, kolerabo, ki mi je zadnje čase zelo ljuba zaradi svojega okusa, je nastala odlična solata. Dodala sem še naribano surovo korenje in sončnična semena za krokantnost..






sestavine:
zimski rdeči radič (moj domač zrasel na kraški njivi)
koleraba (domača zrasla na kraški njivi)
korenje (ni zraslo na kraški njivi)
pomelo (ni zrasel na kraški njivi)
vejica sveže zelene
sončnična semena
oljčno olje
bučno olje
sok limone
balzamični kis
sol




Kolerabo sem očistila in zrezala na rezine, na hitro skuhala (al dente). Pomelo sem očistila kožice in zrezala na rezine. Zeleno sem sesekljala in dala blanširat zadnji dve minuti zraven kolerabe.
V skledo sem dala očiščen in opran radič, dodala sem odcejeno in ohlajeno kolerabo, naribala sem surovo korenje, dodala sem pomelo, zeleno, zabelila z oljem, limonovim sokom, balzamičnim kisom, soljo. Na koncu sem dodala na rahlo popražena sončnična semena. Premešala sem in servirala.

 


    

ponedeljek, 06. januar 2014

repa, krompir, koleraba . . . v pečici

Lepo pozdravljeni v novem letu.
Prvi dan v tem letu sem počela stvari, ki jih želim početi čez celo leto. Med drugim tudi to, da sem šla kar dvakrat na orbitrek (vsakič za 3 minute heheh . . . ), bila sem na dolgem sprehudu (pol ure), izdelala sem predmet iz gline, skuhala nekaj dobrega (če se prav spomnem, so bili to fileji lista v pečici panirani (polnozrnate drobtine, peteršilj, česen, olivno olje).  Zraven velika skleda zimskega radiča s kalčki). Kot prilogo sem pripravila tudi lečo, ki jo je treba jesti prvi dan v novem letu in po italijanskem običaju prinaša denar.
Tudi počitek sem si privoščila
To leto želim nekaj slabih navad spremeniti v dobre in koristne. To je več gibanja, več ustvarjanja, bolj zdravo prehranjevanje.
Hočem postati tudi še bolj strpna, bolj pozorna, manj v skrbeh, bolj vesela. Hočem živeti vsak dan posebej čimbolj radostno in mirno.
Kaj ste počeli vi prvi dan v novem letu? Kakšne so vaše želje in načrti?
 
Za začetek delim z vami ta preprost recept, čeprav to niti ni recept, je le nekaj preprostih sestavin , ki pridejo okusne iz pečice.








sestavine za 2 osebi:
2 repi
2 kolerabi
3 krompirji
1 čebula
2 stroka česna
svež peteršilj
svež divji koromač
olivno olje
sol





 Krompir, repo in kolerabo olupimo, zrežemo na rezine. Prav tako čebulo  Zmešamo vse skupaj, posolimo in naoljimo, premešamo. Razporedimo na velik pekač in damo v pečico na 190 stopinj za približno pol ure. Malo pred koncem pečenja potresemo s sesekljanim peteršiljem, koromačem in česnom in vrnemo v pečico za 10 minut.







Odlična priloga ali samostojna jed. 




Lep teden vam želim!



sreda, 01. januar 2014

Razstava jaslic v Štanjelu


Ker mi ni uspelo objavit teh fotografij v starem letu, naredim to v novem letu. Saj te jaslice so na ogled še nekaj dni. Ker so nekatere miniaturne in postavljene v notranjosti hiš, se vidi, kar se je tisti trenutek, ko se je 30. decembra pod večer še dalo ujet.   












































































































































































                                                           SREČNO NOVO LETO VSEM!