Skupno število ogledov strani

sreda, 22. avgust 2012

Osmice na Krasu . . . ta na Tržaškem krasu

Osmice se dogajajo na slovenski in italijanski strani Krasa. Lepa priložnost, da spoznamo zanimive kraške vasi, poti, ki vodijo do njih, ljudi, ki jih tam srečamo in hrano ter pijačo, ki nam jo tam ponudijo.

Te fotografije (žal jih je malo in niso kvalitetne) so posnete na Osmici v Praproti, vasici na italijanski strani krasa, dobrih 15 minut vožnje iz Dutovelj in dobrih 5 minut vožnje iz Gorjanskega pri Komnu.

lepo je bilo sedeti pod velikanskim orehom na velikem "borjaču"od tu je lep pogled v starinsko okusno opremljeno sobo na drugi strani dvorišča ter v kletne prostore (na levi strani je velik star vodnjak, ograjen z leseno ograjo okrog in okrog), ki se ga žal tu ne vidi
detalj iz ene od "kamnitih" sob, zelo prijetno opremljenih v starem stilu

  


pogled na šank, kjer se naročijo dobrote, ki jih na osmici ponudijo domačini
gostje ob mizah poskušajo hrano in pijačo in zadovoljno kramljajo
takole prinesejo na mizo sir pokapan z odišavljenim olivnim oljem, čebulno marmelado . . .
poleg še narezek iz odličnega domačega pršuta, pancete, salame, kuhanega pršuta in vratovine, poleg nariban hren  . . .

   

tu se zelo slabo vidi, vendar je bilo zelooo dobro (nisem si zapomnila vseh imen, zato bom imenovala samo rukolo, ki je bila na vrhu
zraven smo dobili še vloženo zelenjavo (bučke, paradižnike, olive . . . )domač kruh 

po vseh teh dobrotah pa še v našem primeru kuhani orehovi štruklji (imeli so še druge zanimive sladice, ki jih nisem uspela fotografirati) 

zraven seveda kozarček odličnega terana, katerega barva se na fotografiji ne vidi prav najbolj

15 metrov od te domačije je krasen razgled na morje . . . tokrat seveda zvečer, ko se vidijo samo lučke (videli smo tudi luč svetilnika, najverjetneje na hrvaški strani). Fotografija ni uspela,  žal.

Je uspel pa ta sobotni večer v avgustu, ki smo ga preživeli v tem prijetnem kraju nedaleč od morja, za katerega pravijo, da ima posebno mikro klimo.
In res smo se tu odlično počutili in bomo sigurno še prišli. Če ne letos pa drugo leto.

  

6 komentarjev:

  1. Prekrasno :). In tista kamnita sobica je ful luštna. Mi smo bili potem kar v hostlu, smo dobili frej termin. Bilo je luštno, veliko terana in pršuta :D.

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasan post a i cijeli blog.

    OdgovoriIzbriši