Skupno število ogledov strani

nedelja, 12. avgust 2012

poletna torta z breskvami

Kar nekaj časa so se moje misli vrtele okrog tega, kako naj tokrat naredim pecivo iz breskev, da bo osvežilno, čimbolj preprosto in hitro narejeno ter da bo v njem čimveč breskev.

Nisem se mogla odločit ali naj bo testo krhko, biskvitno, listnato, vlečeno ali piškotna podlaga brez pečenja. Očitno je v tem trenutku prevladala ideja za krhko testo. Rada delam z več različnimi mokami, ker rada okusim drugačno testo, prvenstveno pa, ker sama pšenična moka zakisljuje.
sestavine za krhko testo:

400 g moke (jaz 200 g navadne pšenične moke, 50 g koruzne, 50 g kostanjeve, 50 g riževe in 50 g sojine)
150 g masla na sobni temperaturi
100 g sladkorja
2 jajci
1 žlička pecilnega praška


za kremo:

500 ml zmiksanih breskev (jaz 6 breskev) + 2 breskvi za okrasitev
3 jajca
100 g sladkorja
vanilijev sladkor
l limona (sok in lupinica)
100 g mletih lešnikov
1 mala kisla smetana 
7 žlic koruznega škroba

Iz mok, masla, sladkorja, jajc in pecilnega praška zgnetemo krhko testo in ga damo zavitega v najlonsko folijo počivat v hladilnik.

Očistimo breskve, jih zmiksamo v kašo, dodamo sok ene limone in naribano limonino lupnico, primešamo jajca, sladkor, vanilijev sladkor, mlete lešnike in koruzni škrob.

Testo vzamemo iz hladilnika in razvaljamo na približno 7 mm debelo. Previdno položimo testo v tortni model premera 25 cm, ki smo ga obložili s peki papirjem. Robovi testa naj segajo cca 5 cm visoko.
Na testo zlijemo pripravljeno kremo.

Pečemo 30 minut na 170 stopinj. Vzamemo torto iz pečice in jo obložimo z rezinami breskev ter jo vrnemo v pečico in pečemo še cca 20 minut na 160 stopinj.
 
                                pečena torta preden sem jo posula z mletim sladkorjem

Rob moje torte je nastal malo debelejši, če bi dala v pekač premera 28 cm bi bila podlaga tanjša pa tudi torta bi bila nižja. Torej za prihodnjič: malo manj testa ali večji pekač in malo več kreme.    


1 komentar: