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torek, 6. marec 2012

torta quinoa in amarant



 V nekem italijanskem blogu sem prišla do recepta, ki vsebuje quinojo in amarant. Mikalo me je seveda, da ga preizkusim. Precej sem ga spremenila in spodaj so sestavine, ki sem jih uporabila in končni izdelek.  

2 hruški viljamovka
100 g masla sobne temperature
0,5 dl tople vode
lupinica 1 pomaranče
lupinica 1 limone
70 g mletih mandljev
100 g sladkorja
2 žlički kakava
Par ploščic temne čokolade
½ pecilnega praška
100 g mlete quinoe (moka)
50 g moke kamut
50 g semen amaranta
3 jajca
1dl hruškovega soka

Hruške olupimo in zrežemo na kockice, damo v ponev skupaj s 50 g masla in 0,5 dl tople vode ter počasi dušimo (karameliziramo) par minut.

V skledi zmešamo mlete mandlje, lupinico limone in pomaranče, sladkor, naribano čokolado in kakao, pecilni prašek, quinoino moko, amarantova semena, moko kamut, razžvrkljana jajca in hruškov sok. Premešamo, dodamo karamelizirane hruške in še enkrat narahlo premešamo. 

Okrogel pekač za torto obložimo s peki papirjem in maso poravnamo, ter pečemo na 170 stopinj cca 30 minut.  Po želji okrasimo. Jaz sem jo posula s sladkorjem v prahu in okrasila s stopljeno čokolado (dve žlici mlečne in dve žlici temne čokolade ter 1 žlica olivnega olja).  

Torta je rahla, krokantna in hkrati nežna zaradi hrušk, okusi se lepo dopolnjujejo. 


3 komentarji:

  1. Ciao!!!!Eccomi ...come promesso sto visitando il tuo blog.....brava complimenti...Ho solo qualche problema con la lingua e con google che non mi traduce!!!!!Ma e' la quinoa che ho usato anche io nella mia ricetta?????Hai fatto un dolce???Molto interessante......anche io inizialmente volevo fare un dolce......vedo che comunque la cosa e' fattibile...!!!!
    Ancora complimenti per il tuo blog e piacere di conoscerti....
    Micol

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ciao Micol! Grazie della visita e dei complimenti.
      La ricetta che' ho usato come base per questo mio dolce la trovi sopra nel mio post, sotto la prima foto, dove scrive "italijanskem blogu". Trovato?
      Io l'ho un po' cambiata, ho messo meno burro, meno zucchero e sopra non ho messo cioccolato. Invece di usare 150 g di farina di quinoa, ho usato 100 g, e 50 g di farina di kamut. Come farina di quinoa ho macinato la quinoa. Ho messo anche 1 dl di succo di pera.
      Comunque voglio provare anche la tua ricetta, che' hai postato.

      Izbriši
    2. Ancora un piccolo particolare... sopra zucchero a velo ho fatto il cerchio con cioccolato.

      Izbriši