Rdeče zelje je sicer bolj vijolično kot rdeče, kar pri toplotni obdelavi še bolj pride v ospredje. Kakorkoli, zelje je odlično in ajda s tem zeljem tudi, jabolka dajo tej jedi prav poseben čar in omaka se odlično poda okusom in strukturi ostalih sestavin.
sestavine za 4 osebe:
1/2 glave rdečega zelja (cca 400 g)
200 g ajde
5 jabolk
limonin sok
2 čebuli (jaz šalotka)
3 listi lovorja
olivno olje
sol
sladka smetana
30 g masla
Zelje sem narezala na manjše koščke, jabolka sem olupila in dve jabolki zrezala na majhne koščke, tri jabolka pa drobno naribala in premešala z žlico limoninega soka.
Na olivnem olju sem v veliki ponvi pražila sesekljano čebulo, dodala sem dobro oprano ajdo in rdeče zelje ter jabolka. Solila sem, dodala lovorjeve liste. Postopoma sem zalivala z vrelo vodo, da se je ajda skuhala in zelje zmehčalo (cca 15 minut)
Na maslu sem podušila naribana jabolka, dodala smetano in premešala. Odstavila sem.
Na krožnik sem z žlico nanesla najprej jabolčno kremo, na vrh pa položila s pomočjo obročka ajdo. Okrasila sem z rezinami rdečega zelja.
Vesela bi bila komentarjev in predlogov za še kakšno kombinacijo z ajdo.
Ti pa s telimi zadnjimi izdelki postajaš prava mojstrica.
OdgovoriIzbrišiDivno, ovo je jelo/ prilog po mojem ukusu. Radim prvom prilikom!
OdgovoriIzbriši