Skupno število ogledov strani

ponedeljek, 25. februar 2013

proso sushi

Iz ohrovta (vrzote) ponavadi naredim mineštro, ki je že tradicionalna jed v naši družini (pripravljala jo je moja mama in sedaj jo pripravljam tudi jaz). Več o tem enkrat drugič. Danes je na vrsti jed iz ohrovtovih listov polnjenih s prosom, z dodatkom korenja in posušenega paradižnika na odlični paradižnikovi omaki.
Odkar sem uvrstila proso med najbolj priljubljene sestavine za pripravo jedi, ker mi je zelo všeč in je zelo zdravo (nekaj o njem tukaj), prihajajo tudi ideje za nove recepte. Pravega sushija še nikoli nisem jedla, po pravici povedano, nimam ne vem kako velike želje po njem  . . .  , nikoli se ne ve . . .
Zakaj pa ne bi zamenjala riža s prosom, saj je njegova konsistenca po kuhanju nekako podobna riževi.



sestavine za 4 osebe:
1 srednje velik ohrovt
3 večji  korenčki
4 posušeni paradižniki
100 g prosa
sol
olivno olje
žlica masla
muškatni orešček

za omako:
1 čebula
1 strok česna
žlica paradižnikovega koncentrata
250 ml paradižnikovega pireja
200 vroče vode 
zamrznjena bazilika
sol

Proso dobro operemo, damo kuhat z dvojno količino vode. Ko zavre, osolimo, dodamo muškatni orešček  in kuhamo 10 minut. Odstavimo, dodamo olivno olje in košček masla in pustimo, da se ohladi.

Ohrovt očistimo, listom odstranimo srednji del in kuhamo v osoljeni vodi 20 minut. Korenje očistimo, zrežemo podolgem na četrtine in skuhamo skupaj z ohrovtom.
Posušene paradižnike damo za 5 minut v vodo, v kateri kuhamo ohrovt, da se zmehčajo. Potem jih drobno sesekljamo.

Za omako sesekljamo čebulo in česen, na olivnem olju popražimo počasi najprej čebulo, jo solimo, dodamo česen, paradižnikov koncentrat, paradižnikov pire, razredčimo z vodo, dodamo baziliko in pokuhamo na malem ognju še 5 minut. S paličnim mešalcem naredimo kremno omako.

Ohrovtove liste zložimo na folijo za gospodinjstvo enega poleg drugega, tako, da se malo prekrivajo in napravimo kot nekakšno kvadratno posteljico, na katero položimo plast prosa (cca 3 mm debelo).  Posteljico prerežemo podolgem, tako da dobimo dva pravokotnika (cca 18 x 25 cm). Korenje zrežemo na lističe in položimo na prvo tretjino vsakega kvadrata . posteljice,  povrhu po sredini korenja potresemo sesekljan paradižnik in zvijemo s pomočjo kuhinjske folije v rolo. Damo v hladilnik za nekaj časa.

Pred serviranjem odstranimo folijo, zrežemo in pogrejemo v pečici ali mikrovalovki. Ponudimo skupaj  s paradižnikovo omako.


Super je tale jed, lahko jo pripravimo en dan prej, jo hranimo v hladilniku in naslednji dan je še boljša.

5 komentarjev:

  1. Zanimivo. Tega se pa nikoli ne bi spomnil, da bi jih ovil v ohrovtove liste. Se bo treba malo poigrat.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj se tudi jaz nisem sama spomnila za ohrovt, proso namesto riža pa je res moja ideja. Poskusi1

      Izbriši
  2. Obožujem suši in ta recept drugačna je lepa! Brava!
    Ciao, Tatiana

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam ljubiteljica sushia, ali svakako sam ovakvog. Zbilja odlična ideja, o izgledu da ne pričam.

    OdgovoriIzbriši