Iz ohrovta (vrzote) ponavadi naredim mineštro, ki je že tradicionalna
jed v naši družini (pripravljala jo je moja mama in sedaj jo
pripravljam tudi jaz). Več o tem enkrat drugič. Danes je na vrsti jed iz
ohrovtovih listov polnjenih s prosom, z dodatkom korenja in posušenega
paradižnika na odlični paradižnikovi omaki.
Odkar sem uvrstila
proso med najbolj priljubljene sestavine za pripravo jedi, ker mi je
zelo všeč in je zelo zdravo (nekaj o njem tukaj),
prihajajo tudi ideje za nove recepte. Pravega sushija še nikoli nisem
jedla, po pravici povedano, nimam ne vem kako velike želje po njem . .
. , nikoli se ne ve . . .
Zakaj pa ne bi zamenjala riža s prosom, saj je njegova konsistenca po kuhanju nekako podobna riževi.
sestavine za 4 osebe:
1 srednje velik ohrovt
3 večji korenčki
4 posušeni paradižniki
100 g prosa
sol
olivno olje
žlica masla
muškatni orešček
za omako:
1 čebula
1 strok česna
žlica paradižnikovega koncentrata
250 ml paradižnikovega pireja
200 vroče vode
zamrznjena bazilika
sol
Proso
dobro operemo, damo kuhat z dvojno količino vode. Ko zavre, osolimo,
dodamo muškatni orešček in kuhamo 10 minut. Odstavimo, dodamo olivno
olje in košček masla in pustimo, da se ohladi.
Ohrovt
očistimo, listom odstranimo srednji del in kuhamo v osoljeni vodi 20
minut. Korenje očistimo, zrežemo podolgem na četrtine in skuhamo skupaj z
ohrovtom.
Posušene paradižnike damo za 5 minut v vodo, v kateri kuhamo ohrovt, da se zmehčajo. Potem jih drobno sesekljamo.
Za
omako sesekljamo čebulo in česen, na olivnem olju popražimo počasi
najprej čebulo, jo solimo, dodamo česen, paradižnikov koncentrat,
paradižnikov pire, razredčimo z vodo, dodamo baziliko in pokuhamo na
malem ognju še 5 minut. S paličnim mešalcem naredimo kremno omako.
Ohrovtove
liste zložimo na folijo za gospodinjstvo enega poleg drugega, tako, da
se malo prekrivajo in napravimo kot nekakšno kvadratno posteljico, na
katero položimo plast prosa (cca 3 mm debelo). Posteljico prerežemo
podolgem, tako da dobimo dva pravokotnika (cca 18 x 25 cm). Korenje
zrežemo na lističe in položimo na prvo tretjino vsakega kvadrata .
posteljice, povrhu po sredini korenja potresemo sesekljan paradižnik in
zvijemo s pomočjo kuhinjske folije v rolo. Damo v hladilnik za nekaj
časa.
Pred serviranjem odstranimo folijo, zrežemo in pogrejemo v pečici ali mikrovalovki. Ponudimo skupaj s paradižnikovo omako.
Super je tale jed, lahko jo pripravimo en dan prej, jo hranimo v hladilniku in naslednji dan je še boljša.
Zanimivo. Tega se pa nikoli ne bi spomnil, da bi jih ovil v ohrovtove liste. Se bo treba malo poigrat.
OdgovoriIzbrišiSaj se tudi jaz nisem sama spomnila za ohrovt, proso namesto riža pa je res moja ideja. Poskusi1
IzbrišiVery good! :-)
OdgovoriIzbrišiObožujem suši in ta recept drugačna je lepa! Brava!
OdgovoriIzbrišiCiao, Tatiana
Nisam ljubiteljica sushia, ali svakako sam ovakvog. Zbilja odlična ideja, o izgledu da ne pričam.
OdgovoriIzbriši