Zaželela sem si nekaj z jabolki, nekaj kar bo lepo dišalo in ne bo presladko in preveč kalorično, vendar okusno. Najraje od vseh peciv imam pite vseh vrst. Toda . . . ravno zato, ker so pite tako zelo dobre, jih malokrat naredim, ker potem . . . en košček . . . pa še en košček . . . treba je čimprej dobit degustatorje.
sestavine:
testo:
450 g moke (jaz sem mešala kostanjevo, sojino, bučno in ajdovo)
50 g masla na sobni temperaturi
3 žlice olivnega olja
70 g sladkorja
1/2 pecilnega praška
3 žlice kisle smetane
2 jajci
za nadev:
7 večjih jabolk, narezanih na tanke krhlje
sok 1/2 limone
1 žlica cimeta
100 g grobo mletih praženih lešnikov
3 žlice rjavega sladkorja
Moke sem pomešala med seboj s pecilnim praškom, dodala sem koščke masla, olivno olje, jajca, kislo smetano. Najprej sem uporabila leseno žlico, nato sem testo na hitro zgnetla z rokami. Ovila sem ga v folijo in ga dala v hladilnik.
Jabolka sem dobro oprala (naj bi bila bio) zrezala na tanke krhlje in polila z limoninim sokom. Dodala sem žlico cimeta in pest grobo mletih lešnikov ter premešala.
Testo sem razvaljala na tanko na foliji za peko in položila v pekač. Odstranila sem papir in porezala ostanke testa pri robovih pekača. Na testo sem naložila nadev iz jabolk, potresla z rjavim sladkorjem in grobo mletimi lešniki, okrasila s preostalim testom in dala v pečico na 160 stopinj za 40 minut.
Tokrat je res odlična . . . en košček . . . še en košček . . . "Halo? prideš na čaj?" . . . "Oooo . . . ravno prav ste pršli, nekaj sem spekla" . . .
Prekrasno izgleda, čisto mami da s viljuškicom zagrebem ekran.
OdgovoriIzbrišiMolto buona, complimenti.
OdgovoriIzbrišiSuper izgleda, jako mi je lijep dekoracija na vrhu pite.
OdgovoriIzbrišiSlastno - moram naštudirati tvoje brezglutenske mešanice mok, da bo tudi pri nas dišalo po pitah in grisinih.
OdgovoriIzbrišiSicer pa te na mojem blogu čaka malo presenečenje;)
Kako lepa pita! Verjamem, da se ji ne moreš upret :))
OdgovoriIzbrišiKostanjevo moko sama pripravljaš?
Kostanjevo moko dobim iz Italije (severna Italija ima dosti kostanjevih gozdov: Liguria, Piemonte, Lombardia, Veneto). Saj so kostanjevi gozdovi tudi pri nas, vendar jih je premalo, da bi imeli slovensko kostanjevo moko... žal). Zadovoljni smo že s tem, da si lahko privoščimo slovenske kostanje za pečenje in kuhanje ter pripravo jedi iz svežih kostanjev, je res? Če greš kaj čez mejo, boš verjetno lahko kupila kostanjevo moko tudi v kakšni bolje založeni trgovini.
IzbrišiKer imaš super blog in ker ga redno prebiram, ti podarjam nagrado Liebster aware. LP, Vanja
OdgovoriIzbrišiHvala Vanja, pridem pogledat... takoj.
IzbrišiLa decorazione di questa torta è meravigliosa, bravissima!!! ^_^
OdgovoriIzbriši