Skupno število ogledov strani

torek, 5. marec 2013

jabolčna pita z lešniki






Zaželela sem si nekaj z jabolki, nekaj kar bo lepo dišalo in ne bo presladko in preveč kalorično, vendar okusno. Najraje od vseh peciv imam pite vseh vrst. Toda . . . ravno zato, ker so pite tako zelo dobre, jih malokrat naredim, ker potem . . . en košček . . .  pa še en košček . . . treba je čimprej dobit degustatorje.






sestavine:

testo:
450 g moke (jaz sem mešala kostanjevo, sojino, bučno in ajdovo)
50 g masla na sobni temperaturi
3 žlice olivnega olja
70 g sladkorja
1/2 pecilnega praška
3 žlice kisle smetane
2 jajci

za nadev:
7 večjih jabolk, narezanih na tanke krhlje
sok 1/2 limone
1 žlica cimeta
100 g grobo mletih praženih lešnikov
3 žlice rjavega sladkorja

Moke sem pomešala med seboj s pecilnim praškom, dodala sem koščke masla, olivno olje, jajca, kislo smetano. Najprej sem uporabila leseno žlico, nato sem testo na hitro zgnetla z rokami. Ovila sem ga v folijo in ga dala v hladilnik.

Jabolka sem dobro oprala (naj bi bila bio) zrezala na tanke krhlje in polila z limoninim sokom. Dodala sem žlico cimeta in pest grobo mletih lešnikov ter premešala.

Testo sem razvaljala na tanko na foliji za peko in položila v pekač. Odstranila sem papir in porezala ostanke testa pri robovih pekača. Na testo sem naložila nadev iz jabolk, potresla z rjavim sladkorjem in grobo mletimi lešniki, okrasila s preostalim testom in dala v pečico na 160 stopinj za 40 minut.





 

Tokrat je res odlična . . .  en košček . . . še en košček . . . "Halo? prideš na čaj?" . . . "Oooo . . . ravno prav ste pršli, nekaj sem spekla" . . .  

9 komentarjev:

  1. Prekrasno izgleda, čisto mami da s viljuškicom zagrebem ekran.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super izgleda, jako mi je lijep dekoracija na vrhu pite.

    OdgovoriIzbriši
  3. Slastno - moram naštudirati tvoje brezglutenske mešanice mok, da bo tudi pri nas dišalo po pitah in grisinih.

    Sicer pa te na mojem blogu čaka malo presenečenje;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako lepa pita! Verjamem, da se ji ne moreš upret :))
    Kostanjevo moko sama pripravljaš?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kostanjevo moko dobim iz Italije (severna Italija ima dosti kostanjevih gozdov: Liguria, Piemonte, Lombardia, Veneto). Saj so kostanjevi gozdovi tudi pri nas, vendar jih je premalo, da bi imeli slovensko kostanjevo moko... žal). Zadovoljni smo že s tem, da si lahko privoščimo slovenske kostanje za pečenje in kuhanje ter pripravo jedi iz svežih kostanjev, je res? Če greš kaj čez mejo, boš verjetno lahko kupila kostanjevo moko tudi v kakšni bolje založeni trgovini.

      Izbriši
  5. Ker imaš super blog in ker ga redno prebiram, ti podarjam nagrado Liebster aware. LP, Vanja

    OdgovoriIzbriši
  6. La decorazione di questa torta è meravigliosa, bravissima!!! ^_^

    OdgovoriIzbriši