Skupno število ogledov strani

ponedeljek, 18. november 2013

pesto iz korenja


Zadnje čase res manj pišem in poredko objavljam recepte, to pa ne pomeni, da ne kuham in preizkušam novih receptov. Kar nekaj bi jih bilo, ki bi jih rada predstavila tudi vam, vendar enostavno jedi prej izginejo v želodčke, ne da bi jih utegnila poslikati. Recepti in objave brez fotografij pa skoraj ne pridejo v poštev, saj fotografije v veliki meri dodatno predstavijo temo, o kateri pišemo. Moje fotografijeso, tudi ko mi jih uspe narediti slabše kvalitete, naredim, kar je v moji moči s tem, kar imam na razpolago, to je telefon.

Zaenkrat je tako, v bodoče pa . . . mogoče nabavim fotoaparat s kakšnim specialnim objektivom.
Fotografiranje me je vedno privlačilo. Tudi razvijala sem črnobele fotografije sama. Dolgo let nazaj sem imela Zenit, ki je bil za tiste čase kar v redu. Treba je bilo nastavljat svetlobo, čas itd. Potem sem počasi izgubila stik s fotoaparatom, novejšega nisem nikoli nabavila razen čisto enostavnega Kodaka.. Potem je prišel čas mobilnih telefonov z vgrajenim fotoaparatom in to je bila zame praktična rešitev, kar se fotografiranja tiče, kerje vedno pri roki.


Pesto iz korenja sem naredila že parkrat in mi je bil všeč, zdaj pa mi je uspelo da vam tudi predstavim svoj recept. Na internetu so recepti, jaz sem iz vseh, ki mi jih je uspelo dobiti pobrala tisto, kar mi je ustrezalo, dodala nekaj svojega in tokrat je nastal ta pesto:  






sestavine
200 g očiščenega korenja
50 g grobo mletih in popraženih mandljev
1 strok česna
3 večje ali 5 manjših lističev svežega žajblja /odstranila sem srednji del in polovičke lističev sesekljala)
3 vejice svežega timijana (jaz limonov timijan - obrala sem drobne lističe)
sol
ščepec ingverja v prahu
ščepec kurkume v prahu
extra deviško olivno olje od 50 do 100 ml

dodala za testenine:
5 rezin posušenega paradižnika
sveža bazilika






Očiščeno korenje sem narezala na večje kose. Kuhala sem ga v osoljeni vodi na zmernem ognju 15 minut.
Grobo mlete mandlje sem popražila v vroči ponvi. Olupila in sesekljala sem strok česna.
3 žlice olivnega olja sem segrela, odstavila in na njem razpustila česen, timijan, žajbelj, ingver in kurkumo, da je vse skupaj začelo oddajati aromo. Pustila sem ohladiti.
V sekljalnik sem dala mandlje, kuhano korenje, česen in začimbe v olivnem olju in vklopila za nekaj sekund. Dodala sem še malo olivnega olja in ponovno vklopila. V pestu so ostali tudi malo večji koščki korenja, nisem ga zmlela v popolno kašo.       

Pesto sem jedla namazan na polnozrnatih krekerjih. Tako mi je bil všeč, da bi ga še kar mazala  . . . in jedla 

Za večerjo sem ga jedla s kvinojinimi špageti. Posušene paradižnike sem dodala v vodo, v kateri so se kuhali špageti, da so se zmehčali in oddali nekaj arome špagetom. Kuhane špagete sem odcedila  (pozor:  vodo sem prestregla v posodo). Špagete sem stresla nazaj v kozico, v kateri so se kuhali, jim dodala pesto in sesekljane paradižnike, po potrebi dodala malo vode, v kateri so se kuhali, dobro premešala in servirala.
Po vrhu sem potresla natrgane lističe bazilike.     






Če boste pripravili tudi vi pesto iz korenja, vam želim dober tek!




2 komentarja:

  1. Vau, dobro izgleda. Tudi pri nas je ta problem, ta v tem norenju in naglici jedi prehitro izginejo v naše želodce. Se moram prav spomnit, da vmes še kaj pofotkam.
    Fajn ustvrjaj še naprej!

    OdgovoriIzbriši
  2. No, spet en krasen recept! Tole pa moram poskusiti, kako bi izpadlo v presni varianti.

    OdgovoriIzbriši