Skupno število ogledov strani

sobota, 29. november 2014

Jesenska frtalja z rdečo peso in feto

Rdeča pesa mi te dni ni dala miru. Običajno jo surovo nastrgam v solato (npr. motovilec, zimski radič, fižol . . .  Ker sem jo pripravila tudi v pečici, celo, zavito v peki papir in pečeno na 170 stopinj cca 40 minut, jo je bilo treba pač potem nekako porabit.

Vedno bolj rada pripravljam enostavne jedi s čimmanj sestavinami (uporabljam pa vedno več začimb). Všeč mi je, če se da sestaviti vse skupaj v enotno jed.
Ponavadi se znajde v hladilniku kakšna zelenjava, sir, jajca . . . ki jih je treba porabit. V shrambi z mokami, rižem, stročnicami  . .  je tudi vedno kaj za porabit čimprej. Tokrat je bil to polnozrnati riž.






Ta frtalja je nastala danes zjutraj, ko je prevladala trenutna ideja.


sestavine za eno trtaljo od 20 cm:

1 jajce
ščepec soli
2 dl mineralne vode
žlička sode bikarbone
žlička mlete kurkume
pol žličke mletega ingverja
žlička zdrobljenega posušenega timijana
žlica grobo mletih lanenih semen
žlica grobo mletih bučnih semen
100 g riževe polnozrnate moke (riž sem dobro zmlela v mlinčku za kavo)

1 srednja na majhne kocke narezana rdeča pesa
50 g fete

listki rukole iz mojega mini vrtička

Testo za frtaljo sem zmešala po vrstnem redu kot je zgoraj navedeno,  ne preredko ne pregosto, toliko, da sem ga lahko približno polovico prelila v ponev, v kateri sem segrela žlico oljčnega olja. Na vrh sem potresla rdečo peso in na grobo nadrobila feto ter navrh prelila še ostalo testo. Frtalja se je pripravljala počasi na majhnem ognju. Vsake toliko sem ogenj povečala za par sekund in potem zopet zmanjšala. Vmes sem jo tudi pokrila s pokrovko. Po približno 15 minutah sem frtaljo s pomočjo krožnika obrnila in jo delala naprej enako kot prej.




Frtalja je zelo dobra, jaz sem pojedla dve rezini in še vedno nisem lačna, čeprav je preteklo od takrat nekaj ur. Mogoče res ni primerna za zajtrk . . .  zato jo bom jedla tudi za pozno kosilo.


tu spodaj lahko kliknete na še nekaj receptov za jedi z rdečo peso, ki sem jih že objavila v preteklosti:


njoki z rdečo peso

 



 piškotki z rdečo peso, kokosom, mandlji . . . 

 



rižota z rdečo peso in rdečim vinom





predelana loška smojka ali repa s prosom v pečici na moj način




Lep pozdrav vsem in lepo se imejte!





   

6 komentarjev:

  1. oooooo kolk mi disi:))) a je kaj ostalo....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Po tako poznem odgovoru pa res ni nič ostalo.... pa kdaj drugič...

      Izbriši
  2. Zanimiv recept. Tudi jaz imam rada preproste sestavine, ne preveč različnih. Tole je bilo zagotovo dobro, ampak s peko si si pa kar dala dosti opraviti. S skledo solate, bi bila takšna frtalja zame odlično kosilo:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Keltika, hvala za komentar. Ko je kakršna koli moka zraven, raje delam malo več časa, da se dobro zapeče.

      Izbriši
  3. Vi ste ena čudovita oseba, kar nekaj receptov sem že preiskusila, do sedaj nisem bila razočarana. Želim vam zdravja, da boste z nami lahko delila recepte, ter prelepe fotografije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oli, malo pozno, vendar hvala iz srca za tvoje želje in vse tvoje besede. Zelo sem vesela, da preizkušaš recepte, ki sem jih že objavila, potrudila se bom, da objavim v bodoče še veliko receptov in drugih zanimivih stvari. Vesel in radosten december ti želim.

      Izbriši