Skupno število ogledov strani

sreda, 10. april 2013

Prvo pravo pomladno popoldne in moj prvi čičerikin namaz - hummus



Današnje popoldne je bilo res prvo tapravo pomladno. Sonce je pridno sijalo, ptički so razposajeno žvrgoleli, cvetovi so se radodarno odpirali. Termometer je kazal 19 stopinj v senci.  Potegnilo me je, da sem posnela nekaj trenutkov, saj si je to popoldne bres sapice to res zaslužilo.

Danes sem naredila tudi moj prvi čičerikin namaz - humus. Že dolgo sem ga imela v mislih, končno mi je uspelo.
Od nekdaj so mi namazi vseh vrst všeč, ker so nekako enostavni za pripravo, dobri, ponavadi tudi zdravi in praktični za pojest. Lahko jih hranim par dni v hladilniku in takoj so pri roki, ko pride lakota. Odlični na kosu doma narejenega kruha.






moj recept je naslednji:

200 g čičerike
voda, ki je ostala od kuhanja čičerike
olivno olje (cca 4 žlice)
1 strok česna
sok 1 limone
2 žlici tahinija (sezamova pasta)
peperoncino
nekaj listkov sveže mete
žlička kurkume 

Za 24 ur sem namočila čičeriko in jo skuhala v rahlo osoljeni vodi (cca 30 minut).  Kuhano čičeriko sem precedila in vodo, v kateri se je kuhala, prihranila. Čičeriko sem dala v posodo za sekljanje, dodala cca 1 dl vode in pričela z mletjem. Čez nekaj časa sem dodala vse ostale sestavine in dobro zmlela.
Humus sem preložila v posodico, okrasila z mletim peperoncinom in meto, pokrila s kuhinjsko folijo in postavila za nekaj časa v hladilnik.

Pri kosilu sem ga dodala rižoti (z olivami, paradižnikovo mezgo in slanimi inčuni). Zvečer sem ga namazala še na sveže pečen kruh.

recept za kruh: 500 g moke (100 g sojine, 100 g koruzne, 100 g bučne in 200 g posebne primorske). 20 g kvasa, 2 dl Donata, 1 dl vode, žlička soli, 2 žlici olivnega olja, lonček orehov, 1/2 lončka sezamovih semen, 1/2 lončka mletih lanenih semen, 1 lonček mletih bučnih semen). Vse skupaj sem dala v posodo kruhomata in nastavila na program za gnetenje in vzhajanje. Po pisku sem testo vzela iz posode in ga položila na pekač ter vzhajala cca 1 uro na toplem. Postavila sem ga v pečico, vklopila na 180 stopinj in pekla 1 uro in 10 minut.
























 





















   























  










 

15 komentarjev:

  1. Oooo, kako pri vas že vse cveti! Pri nas na Štajerskem so v cvetu le trobentice in zvončki.

    OdgovoriIzbriši
  2. Končnooo :)! Pri nas še ne cveti tako kot pri vas, smo pa v pričakovanju :).

    OdgovoriIzbriši
  3. Hummus obožavam, jedini problem mi je tahini: ovdje ga nema, a iz Zagreba mi ga se ne nosi ili se ne sjetim kupiti ga jer mi taj dućan nije usput. Odlično izgleda. Slike proljeća su divne, baš za uživanciju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tukaj ga ni težko dobiti, seveda ne v vsaki trgovini.
      Hvala za pohvalo za slike. Če le utegnem, rada kaj poslikam, tako na hitro v trenutku.

      Izbriši
  4. Vi ste pa že čisto v cvetju! Humusa še nisem delala, pa me je tvoj recept kar potegnil..tahinija tudi jaz nimam, bi bilo tudi brez dobro? Morda s čemažem?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, tukaj se vse odpira zadnje tri dni. Humus lahko narediš tudi sama. Jaz ga nisem še delala, vendar je na seznamu. Popražiš sezamova semena in z oljem, sezamovim ali olivnim zmešaš v sezamovo pasto. Zgleda zelo enostavno. S čemažem bi bilo pa za poskusit. Glede na to, da je v humusu tudi česen, bi ga lahko zamenjala s čemažem. Naredi in poročaj. Jaz pa čemaža nimam, na Krasu ni tako razširjen.
      Lp.

      Izbriši
  5. ooo tole bo pa za poskusit, videti je slastno :-))
    Joj kako lepo že vse cveti pri vas; čudovito! Pri nas na notranjskem se bo sedaj začelo počasi prebujati; narcise še niso zacvetele!
    Pozdravček :-))

    OdgovoriIzbriši
  6. Prosim izključi preveljanje s kodo .-)) Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izključila sem preverjanje s kodo, vendar se bojim, da se bodo spet prilepili nešteti spam komentarji. Potem imam veliko dela s "čiščenjem". Moram priznat, da tudi mene preverjanje s kodo moti, ko želim komentirat, vendar odločitev blogerja je svobodna.

      Izbriši
  7. I really like the hummus, especially that of chickpeas. Have you ever tried it with olives and cherry tomatoes? A true goodness!
    CIAO MARI

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mari, grazie per la visita e commento. Sinceramente non so cosa significa chickpeas. Se lo scrivi in italiano, credo che lo capiro. Non ho mai provato con olive e pomodorini. Ce la ricetta sul tuo blog?

      Izbriši
    2. Perfetto che tu sappia l'italiano perchè io uso google per tradurre.
      Hummus di ceci o cicerchie: il procedimento per la crema è similare al tuo.
      Lo servi su coppette monoporzione (o una foglia di radicchio) con crostini di pane, olive nere denocciolate e spicchietti di pomodorino pachino. E' un antipastino estivo molto goloso!
      Ciao e alla prossima! ;-D

      Izbriši
    3. Molto bene, Mari, lo faro. Si sta avvicinando il periodo estivo, cosi ho un'idea nuova in piu. Grazie, ciao!

      Izbriši