Skupno število ogledov strani

nedelja, 15. september 2013

fige, marmelada in muffini

Sezona fig se na žalost bliža koncu, zato jih je treba čimprej in čimveč pojesti . . . ne vse naenkrat seveda.
Če imamo veliko srečo, nam figa raste pred hišo.
Še vedno veliko srečo imamo, če rastejo pri prijateljih, sosedih . . .
Tisti z malo manj sreče (kar se fig tiče mislim) sadeže lahko kupijo na tržnici ali pri najbližjem pridelovalcu.
Kot sem že lani v tem postu napisala, spadam v drugo skupino srečnežev, ki si fige lahko naberejo pri prijateljih. 
Tako je tudi letos. Fige so zelo lepo obrodile. Zadnji dežji pa precej nagajajo, saj so fige zelo občutljive na preveč vlage.  

Nekaj sem jih predelala v marmelado, naredila sem par peciv, en kozarček sem jih pripravila v žganju z dodatkom ruma.




                           ko sem odrezala vrh fige, so se mi pokazale take in podobne figurice



Za marmelado sem zrezala cca 1,5 kg fig z olupkom vred, dušila v kozici na malem ognju, dodala 5 žlic rjavega sladkorja, pred koncem dušenja pa še sok 1 limone. Na kratko (par sekund) sem v marmelado vklopila palični mešalec, potem na malem ognju z leseno kuhalnico vsake toliko premešala še 5 minut. Naredila sem preizkus z žličko in krožničkom in preložila marmelado v sterilizirane kozarce. Dobro sem jih zaprla in dala v ugasnjeno pečico ohladit. (pečica je bila prej ogreta na 100 stopinj za sterilizacijo kozarčkov in pokrovčkov). 



Nekaj figam sem odrezala vrh, jih prerezala na polovico, zložila v kozarec, dodala 2 žlici rjavega sladkorja ter zalila z domačim tropinovcem in 3 žlicami ruma. Degustacija bo čez par mesecev.




12 muffinov sem pripravila iz:

2 jajc
2 žlic vanilijevega sladkorja
1/2 kozarčka olivnega olja  (jogurtov kozarček od 2 dl)  
1 kozarčka navadnega jogurta
2 kozarčkov riževe moke
1/2 vrečke pecilnega praška
1/2 žličke cimeta
2 žlic ruma 

za nadev: 
5 fig zrezanih na koščke
24 žličk sveže narejene figove marmelade
 
Iz sestavin sem po vrstnem redu kot je navedeno zgoraj, zamešala testo. V testo sem narahlo vmešala koščke fig. Testo sem z žlico položila v pekač za muffine obložen s papirnatimi košaricami do polovice, naložila po žličko marmelade, še žlico testa in že žličko marmelade. Pekla sem na 170 stopinj 30 minut.  
 


muffine sem potresla z mletim sladkorjem . . .


. . . in  . . .


. . . zmanjkalo jih je v enem dnevu.

6 komentarjev:

  1. O, kako so mogli bit mufinčki dobri! Žal sodim med manj srečne in moramo fige prav iskat, na tržnici, na morju..Posajenih imamo kar nekaj dreves, pa ne zdržijo zime :( Uživaj v uživanu fig :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Muffini odlično izgledaju i sigurno su jako ukusni.

    OdgovoriIzbriši
  3. buoni questi dolci con i fichi, brava!!!! ciao ciao

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam smokve i sve ovo mi jako dobro izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  5. To mi je jedna od omiljenih marmelada, puno sam je napravila, tako da će mi dobro doći ovi muffini

    OdgovoriIzbriši
  6. Wauuu, vse ful, ful dobro izgleda :). Tudi jaz sodim med manj srečne kar se fig tiče...in letos sem jih pojedla zelo malo. Premalo...

    OdgovoriIzbriši