Skupno število ogledov strani

četrtek, 19. december 2013

Cantuccini iz kostanjeve moke z datlji in timijanom


Kaj so cantuccini in od kod prihajajo, sem spoznala šele pred približno štirimi leti. Z njimi se nisem spoznala v Toscani, od koder prihajajo. Bilo je pri nas, v Sloveniji, ko sva z M. obiskala restavracijo na Socerbu. Bil je prvi dan v letu, v restavraciji sva bila gosta samo midva. Jedla sva v veliki jedilnici, v kateri je bil kamin, ki je prijetno grel prostor. Sedela sva za mizo ob oknu in uživala ob jedeh, ki nam jih je nosil g. Milan in vinu, ki nama ga je natočil.
Zunaj je pričelo snežiti. Bilo je res čarobno vzdušje, ki se ga rada spominjam

Ko sva se poslavljala, naju je povabil še v svojo klet polno različnih steklenic, nekaterih že zaprašenih letnikov, v katerih je bilo vino. Ponudil nama je Cantuccine in Vin Santo. Takrat sem jih prvič poskusila in sicer tako, da sem jih potunkala v kozarček z vinom. Tako sem se spoznala z njimi in njihovim izvorom.

Tokrat sem jih naredila malo po svoje, dodala sem kostanjevo moko, datlje, orehe, temno čokolado, timijan. Zraven še mandlje, ki so v originalnem receptu.




 


sestavine:

100 g polnozrnate pšeničke moke Mlinotest
100 g kostanjeve moke iz Toskane (Garfagnana) Lucca
1 žlička sode bikarbone
50 g datljev brez koščic
25 g orehovih jedrc (debelo zdrobljenih)
50 g popraženih mandljev
50 g temne čokolade (uporabila sem 50% kakava glede na to, da nisem dodala sladkorja)
2 jajci
žlica zdrobljenega posušenega timijana (kraški žepek)
2 žlici ruma







Datlje in čokolado sem zrezala na majhne koščke.Vse sestavine sem zgnetla skupaj, naredila podolgovat sploščen valj in ga pekla na 170 stopinj 25 minut. Še toplega sem zrezala na rezine, ki sem jih na pekaču v ugasnjeni pečici posušila.


Dobri.  Za tiste, ki imajo radi bolj sladko, bi bilo potrebno dodati sladkor, mogoče med . . .   





Res so najboljši, ko jih potunkamo v vino pa če tudi ni Vin Santo.
Tega z vinom žal nisem poslikala. Pa kdaj drugič. 

 
  

10 komentarjev:

  1. Kaj to so tisti zelo trdi piškoti, ki se tako kot praviš tunkajo v vino? Enkrat smo takšne trde piškote dobili, izgledali so podobno kot tile, bili so dobri, a žal nismo natančno vedeli kaj naj si z njimi počenmo, ker pač pri nas tega ne poznamo.
    Samo tile pa izgledajo zelo lepo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vanja, to so tisti, kot praviš trdi piškoti, ki se jih malo težko poje, če se ne malo razmočijo. Tradicija hoče, da se potunkajo ravno v to vino, ki meji že na liker (zelo dobro).

      Izbriši
  2. E, ovo je zaista super, super! Sviđa mi se da nema šećera, možda malo dodam meda, ali mislim da su datulje i čokolada sasvim dovoljni za slađenje. Jedino me muči brašno kestena - možda mi možeš predložiti neko drugo? Hvala. Pinam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobri bodo tudi z navadno belo ali kakšno drugo moko, npr. riževo, pirino, ajdovo, polnozrnato ... Originalni recept narekuje navadno moko.

      Izbriši
    2. Super, hvala, Imam heljdino brašno i još neka malo posebna, pa ću ih iskoristiti.

      Izbriši
  3. Krasno izgledajo. Kombinacija okusov je pa sploh zanimiva :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Ana. Kombinacija okusov ... ja ... okusi se res čutijo in to vsak zase. Timijan itak vtaknem kamor se le da, ker mi je zelo ljub.

      Izbriši
  4. Super izgledajo. Že dolgo nisem ničesar namakal v vino ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Zanimljivo, uvijek ih radim od bijelog brašna i badema, trebalo bi probati i ovu verziju

    OdgovoriIzbriši
  6. Ciaoo buoniiiii. Buon Natale a te e Famiglia.

    OdgovoriIzbriši