Tudi letos fige . . . veliko manj kot
lansko leto in leto prej. Veliko dežja, vlaga, nekaj sonca vmes, vse to
je vplivalo, da je letošnje pobiranje sadja vseh vrst pri nas bolj tako
tako . . . potem je še tista nočna ujma naredila svoj pečat. Izruvana
drevesa na najbolj neverjetnih mestih, nekaj tukaj, nekaj tam, kot da bi
izbirala prostorčke, kjer je bilo potrebno nekaj razdejanja pustiti za
sabo. V par minutah.
Nekaj fig sem le uspela nabrati pri prijateljici V. v Dutovljah. Tudi tam je figo pošteno obdelalo vreme in potem še vihar. Naredila sem nekaj kozarcev dobre marmelade, kjer sem pustila kar cele koščke z lupinico, dodala le malo želirnega sladkorja in počasi kuhala približno eno uro.
V hladilniku sem imela kozarček kostanjeve marmelade, mascarpone in skuto za porabit, zato sem naredila še torto, ki sem ji dodala fige.
sestavine za torto premera 24 cm
za podlago:
300 g moke (200 g moke za pecivo Mlinotest, 50 g polnozrnate pirine moke Mlinotest, 50 g kostanjeve moke
2 žlički sode bikarbone
100 g masla
2 veliki žlici medu
1 rumenjak
2 žlici kisle smetane
za kremo:
250 g mascarponeja
250 g posnete skute (Lidl)
150 g kostanjeve marmelade
1 beljak
250 g figove marmelade
nekaj svežih fig
Stopljeno maslo sem zmešala z medom, dodala sem rumenjakin kislo smetano. Moke sem premešala med seboj, dodala sodo bikarbono. Tekoče sestavine sem dodala suhim in na hitro zgnetla v kompaktno testo.
Testo sem zavila v polivinilasto folijo in dala za nekaj časa v hladilnik.
Testo sem vzela iz hladilnika, ga na foliji za pečenje razvaljala na 3 mm debeline in obložila z njim pekač. Naredila sem tudi cca 3 cm visok rob.
Zmešala sem mascarpone, skuto, kostanjevo marmelado in beljakov sneg, da je nastala gladka kompaktna krema. Na testo sem namazala figovo marmelado, čez pa stresla kremo in poravnala. Dala sem v pečico segreto na 170 stopinj za 30 minut. Vzela sem pekač iz pečice in na torto položila četrtine fig ter jo vrnila v pečico še za 15 minut.
Ker sem bila sama doma, sem četrtino torte pojedla sama, na srečo je drugi dan prišla k meni prijateljica N., ki je takoj pojedla en košček in vmes je bilo slišati mmmmm . . . ostalo sem ji zavila, odnesla jo je domov.
Slikico mojih Chocolate Habanero čilijev dodajam, DB, takšni so bili pred par dnevi, potem jih nisem več pogledala.V ozadju so sladki češnjevi paradižniki, v ospredju pa rožmarin.
pa še nekaj receptov s figami iz prejšnjih let:
pita pizza s figami in mandlji
piščančje perutničke po trenutnem navdihu
fige, marmelada in muffini
Lepo se imejte in pridno kuhajte in ustvarjajte.
ovo je odlična kombinacija, smokve i skuta!!
OdgovoriIzbrišigrazie ricambio volentieri ,mi sono aggiunta a presto
OdgovoriIzbriši