Skupno število ogledov strani

nedelja, 22. april 2012

arancini, po naše riževe kroglice

To tipično sicilijansko jed sem prvič zasledila na internetu ne dolgo od tega, preizkusila recept in osvojili so mene pa tudi druge člane družine. Ime arancini nosijo zato, ker ocvrti spominjajo po obliki in barvi na majhne pomaranče. V originalu so sestavljeni  iz ostankov paradižnikove rižote z dodatkom mozarelle. Veliko receptom je dodan grah.
Mislim, da je možnosti za nadeve nešteto, jaz sem zaenkrat uporabila tega, ki najbolj ustreza tudi drugim članom familije.






za cca 10 arancinov rabimo:

300 g kuhanega riža (pomešanega z žlico olivnega olja in 2 žlicami masla)
1 rumenjak
50 g nastrganega parmezana
50 g na grobo nastrganega sira (lahko takega kot uporabimo za pizzo)
50 g kraškega pršuta

za paniranje:

1 jajce
1 beljak
krušne drobtine
arašidovo olje

Riž pomešamo z rumenjakom, parmezanom, sirom in sesekljanim pršutom. Iz te mase naredimo male kroglice (za oreh), jih položimo najprej v drobtine, nato v jajce stepeno skupaj z beljakom, potem še enkrat v drobtine, ponovno v jajce in še zadnjič v drobtine. Sproti oblikujemo kroglice in jih ocvremo v arašidovem olju. Pazimo, da jih obračamo do zlatorjave barve, ker v nasprotnem rad pride sir na vrhu ven in potem prodre maščoba v notranjost.




Lahko jih postrežemo samostojno ali kot prilogo.      

Pa še to: če se želimo izogniti cvrenju, jih seveda lahko damo v pečico na 180 stopinj za cca 20 minut.


Ni komentarjev:

Objavite komentar