Skupno število ogledov strani

ponedeljek, 23. april 2012

zelenjavna juha z ajdo in koprivami


Ajda. Zadnje čase jo kar uporabljam v kuhinji, če se le da. Ker, kot pravijo, pomaga našemu boljšemu počutju. Običajno smo pri nas kuhali mineštro z ječmenom (ješprenj), ki jo še vedno pripravim. Kot otrok se spominjam ajdove polente, ki jo je včasih naredila mama in je nisem preveč marala. Je šla težko dol. Drugače pa smo marali bolj koruzno polento. Ta mi je še danes odlična.  Pa tudi ajdova, najboljša mi je mešana , koruzna z ajdovo.

Tukaj je en spomladanski recept, z dodatkom kopriv in melise. Po trenutnem navdihu.  sestavine za 2-3 osebe:

150 g ajde (kozarček od 2 dl)
30 vršičkov kopriv
pest svežih listkov melise
1/2 čebule
2 korenčka
3 krompirji
3 žlice olivnega olja
sol
parmezan

Ajdo večkrat dobro operemo in kuhamo 15 minut. Ko je kuhana, jo precedimo.

Vršičke kopriv in meliso operemo in na kratko blanširamo (prevremo). Odcedimo in splaknemo pod mrzlo vodo (da ohranimo barvo). Vode, v kateri smo blanširali koprive, ne zavrzimo, ker jo kasneje uporabimo.       

Korenje olupimo in narežemo na majhne kocke, prav tako krompir. Na drobno narežemo čebulo in jo nekaj minut pražimo na olivnem olju, dodamo korenje in krompir, po potrebi dolivamo vodo, v kateri smo blanširali koprivo. Solimo. Počasi kuhamo 15-20 minut. Na koncu dodamo kuhano ajdo in  na drobno sesekljano koprivo. Če je potrebno, dodamo še malo vroče vode, povremo in odstavimo.Serviramo na krožnike in po želji potresemo z naribanim parmezanom.

Moje fotografije niso takšne kot bi si jih želela, ker slikam z GSM, pa vseeno, upam, da je bistvo vidno.


                                 

1 komentar:

  1. O, super juhica. Ravno danes sem opazovala koprive in jih v mislih kombinirala na jedilnik. Hvala za tale krasen recept .)

    OdgovoriIzbriši