Skupno število ogledov strani

petek, 24. maj 2013

sadno zelenjavna solata z rižem Venere

Kar nekaj časa se mi je motalo po glavi, kako bi spravila skupaj riž Venere in jagode. Na internetu sem že videla rižoto z jagodami, vendar z belim rižem.
Na tržnici sem kupila šopek divjih špargljev. V hladilniku sem jih imela dva dni in treba jih je bilo porabit. Ni se mi dalo delat frtalje ali navadne rižote in jagode, ki sem jih kupila, so mi dale idejo povezati vse skupaj v riževo solato. V hladilniku sem imela tudi feto, ki se mi je zdela dober kontrast okusom in barvam sestavin.

Spodaj je recept za mojo sadno zelenjavno riževo solato.
 




sestavine:

150 g kuhanega riža Venere
10 jagod
šopek divjih špargljev
50 g fete
extra deviško olivno olje
žlička balzamičnega kisa
2 žlici limoninega soka
limonina lupinica
žlička sesekljanega limoninega timijana




Riž ćez noč namakamo v vodi, drugi dan speremo in damo v hladno vodo na štedilnik. Ko zavre, malo solimo in kuhamo počasi cca 40 minut. Ko je riž kuhan, ga precedimo, dodamo žlico olivnega olja in ohladimo.
Šparglje upognemo in prelomimo, operemo in blanširamo 5 minut. Na hitro speremo pod hladno vodo, zrežemo in damo v skledo k rižu. Dodamo na koščke narezane jagode, na koščke narezano feto, olje, balzamični kis, limonino lupinico in sok limone ter sesekljan timijan. Nežno premešamo in po možnosti pustimo kakšno uro v hladilniku, da se okusi povežejo med seboj.

Preden postrežemo, vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi kakšne pol ure.
 

.




Primerna kot majhna porcija za buffet, kot predjed ali pa enostavno kot samostojna jed.

Ker je sezona divjih špargljev že pri kraju, lahko uporabimo tudi svež grah. Jaz sem sicer za naslednjo solato uporabila zmrznjenega (blanširala sem ga cca 5 minut). Solata je bila ravno tako odlična.

10 komentarjev:

  1. Tole bi bilo pa treba probat, kombinacija špargljev in jagod.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res dobro. Tudi kombinacija z grahom je zelo dobra. Ko špargljev zmanjka... heheh... edino če jih imaš v skrinji... jaz ne... ker se mi jih ne da nabirat. Pa še nabiralcev je skoraj več kot špargljev.

      Izbriši
  2. Odgovori
    1. Tudi zame novi okusi, ja. Ponavadi sadje nerada mešam z zelenjavo in ostalim, vendar... kar je dobro, je dobro.

      Izbriši
  3. Venere riž je res dober, seznanjanje z jagode vidim zelo dobro in feta à, da opombo zelo poseben okus. Čestitke za ta recept lepo sveže poletje

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Si, Pamy riso Venere e davvero una cosa speciale e si abbina bene con gusti speciali e delicati, almeno per mio gusto.

      Izbriši
  4. Ciao, mi piace l'eleganza cromatica del riso venere con le fragole e feta, complimenti. Buon fine settimana :-)

    OdgovoriIzbriši