Skupno število ogledov strani

četrtek, 5. september 2013

pesto iz bazilike - pesto genovese

Pesto iz bazilike sem že večkrat naredila, letos pa s še posebno velikim navdušenjem, ker uspeva zunaj nekaj lepih grmičkov bazilike. Ko jo potrebujem, odrežem vršičke,  potem ona spet odganja nove. Tako bazilika ne gre v cvet temveč vedno na novo raste.




tokrat sem naredila pesto, kot je spodaj navedeno:

sestavine:

100 g bazilike
50 g parmezana
50 g pinjol
50 g mandljev
1 dl olivnega olja
1 strok česna

V sekljalnik sem dala najprej nekaj pinjol in mandljev (ki sem jih prej narahlo popražila v ponvi . paziti moramo, da jih ne zažgemo). Na kratko sem večkrat zavrtela, potem sem dodala še ostale pinjole in mandlje, postopoma baziliko, parmezan in nekaj olivnega olja ter strok česna.
Vključila sem sekljalnik (pulsirala) in dodala še ostalo olje.


 


Če pesta ne nameravamo porabiti v par dneh, ga lahko zamrznemo. Lahko ga damo v majhne kozarčke (jaz dam v steklene kozarčke s pokrovčkom), vendar menim, da so dobri tudi kozarčki od jogurta.
Dobila sem idejo, da ga lahko zamrznem tudi tako:





namesto da bi dala pesto v kozarčke, sem ga namazala na peki papir, prepognila peki papir in ga razvaljala približno 1 cm debelo s pomočjo letvic, zavihala robove peki papirja in zamrznila. Ko je zamrznil, sem ga razrezala na poljubne oblike in velikosti, spravila v vrečko in dala ponovno v zamrzovalnik. Tako imam pesto vselej pri roki, ko ga želim uporabiti, na primer za testenine, namaz ali dodatek zelenjavnim juham in omakam.
Oblikovala sem tudi nekaj kroglic in jih prav tako zamrznila za kasnejšo porabo.

Kako vi pripravite pesto genovese? Kakšno razmerje sestavin vam je bolj všeč . . .  več ali manj bazilike . . .  več ali manj parmezana (tudi pecorino - ovčji sir) . . .  več ali manj pinjol . . .  več ali manj česna . . . več ali manj olivnega olja  . .  več ali manj  mandljev (mogoče tudi brez mandljev )?




5 komentarjev:

  1. Ottimo!
    ...e vedo che sei riuscita a mantenere verde,verde il basilico!...secondo me anche senza parmigiano in versione vegana è ottimo!
    Brava! ciao MARI

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz ga obožujem! Najraje ga imam samo s pinjolami in z malo česna. Pinjole vedno rahlo popražim. Olja dam pa kar se da malo, zato parmezan vedno vmešam na koncu, kar v testenine, tako porabim manj olja. Bom poskusila še z mandlji kot ti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Dolgo časa nič, potem pa prileti Pesto na tvoj blog. Jaz skoraj ne morem brez njega. Tudi meni letos zelo lepo raste vijolična bazilika, tako da delam pesto iz nje, pinjol in kozjega sira.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična ideja za zmrzovanje. Men se okus v kozarčku po kakšnem mesecu ne zdi več čist OK. Tole zna rešiti zadrego. Isto lahko potem naredim tudi s čemažem.

    OdgovoriIzbriši