Skupno število ogledov strani

nedelja, 29. april 2012

potica z lešniki


Nastala je nekako... ne po načrtu. Nisem imela namena delat potico, čeprav... recimo, da sem si jo želela narediti. Potem so mi pri jemanju stvari iz hladilnika jajca s škarlo vred padla na tla. Hmmm... je blo treba nekaj ukrenit. Cela so ostala štiri, ostalih šest je počilo. Toliko, da sem lahko ločila beljake od rumenjakov.
Hja...želja se mi je pričela uresničevat. Samo še dokončat je bilo treba.

Najraje jo naredim z lešniki, ker so moji najljubši, razen mandeljnov. Tudi orehi so mi super, toda ti so bolj "težki".
Moje potice, ki sem jih naredila sama, lahko preštejem na prste, saj se jih dolga leta nisem niti lotila. Nekakšen strah je bil prisoten pred delanjem potice, ker mi je vedno, ko sem kje jedla potico bilo predstavljeno to opravilo kot nekaj, kar vzame ogromno časa, imeti je treba veliko sreče, da ti rata, da ne odstopa skorja, da ni testo presuho, premokro, predebelo, pretanko itd. itd.
Potem sem se okorajžila in kmalu spoznala, da ni to noben "baubau" ampak, da se jo da narediti in to dobro, takšno, kot sem si jo vedno želela.
No... ne vem, mogoče pa je res treba imeti takrat, ko delamo potico srečen dan. Tokrat je bil, vsaj kar se potice tiče... pa tudi ostalega. 


sestavine:

500 g moke (jaz 400 g moke za pecivo, 25 g kostanjeve moke, 25 g sojine moke, 25 g koruzne moke in 25 g ajdove moke)
3 rumenjaki
2 dl mleka + 1/2 dl mleka za kvas
20 g kvasa
100 g masla
70 g sladkorja + 1 žlička za kvas
naribana lupinica 1 limone
vanilijev sladkor

nadev:

400 g mletih lešnikov
200 ml sladke smetane
3 beljaki
100 g sladkorja
žlica nutelle




V skledici sem zmešala rumenjake s sladkorjem, stopljenim maslom, mlekom, vanilijevim sladkorjem in limonino lupinico ter premešala. Vsebino sem zlila v posodo za kruhomat. Vse moke sem zmešala skupaj in jih z žlico preložila v posodo kruhomata. Na vrh sem dodala kvasec iz malo mleka, kvasa in žličke sladkorja. Vklopila sem kruhomat na 8 (gnetenje) in lepo pustila, dokler mi "pip, pip, pip" ni povedal, da je postopek končan. Še par sekund sem vklopila, da se je testo sesedlo in premešalo.

Medtem, ko se je testo gnetlo, sem pripravila nadev: Lešnike sem zmešala s sladkorjem, prelila z vročo smetano, dodala nutello in ko se je malo ohladilo, dodala še stepene beljake. 

Testo sem razdelila na dva dela, ga razvaljala in pomazala z nadevom. Zvila sem in položila na pravokoten pekač. Prešpikala sem z zobotrebcem in položila v mlačno pečico za 1 uro. Vzhajano potico sem premazala z rumenjakom. Potem sem povišala temperaturo na 170 stopinj in pekla 1 uro.
 
                                                                                                                                                                                                                


Nastala je potica, ki je predstavljena tukaj na fotografijah. Dobra, s tanko skorjico, ravno prav rahla.



5 komentarjev:

  1. Prekrasna potica,puna ljesnjaka...davno nisam vidjela ljepse umotanu poticu ..!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, Mirjana, testo sem razvaljala zelo na tanko in tudi nadev namazala na tanko.

      prisrčen pozdrav, Lyu

      Izbriši
  2. Krediti in naložbe
    Pozdravljeni, sem g. Marjan Tetičkovič, strinjam se, da vam bom pomagal pri vseh vaših potrebah po financiranju, posojilih, kreditih in naložbah z zneskom od 5.000 € do 10.000.000 € po stopnji 3 % na mesec v obdobju od 1 do 30 let. . kontaktiraj me, če te zanima. Elektronski naslov: tmarjan24@gmail.com
    WhatsApp: +386 71 391 409
    Viber: +38671391409

    OdgovoriIzbriši