Skupno število ogledov strani

petek, 22. junij 2012

sardele, marinirane s kumkvatom, limono...

Sardele so med mojimi najljubšimi ribami. Vsebujejo omega 3 maščobne kisline, veliko beljakovin, vitaminov in mineralov. Pa še poceni so. In dobre. Vsak petek zjutraj pripelje kombi z ribicami prav pred mojo hišo (tako smo zmenjeni, ker je moj dom na periferiji vasi.)

Včasih kupim brancina ali orado,  lososa, osličke, lignje (kalamare)... odvisno, kaj je dobrega v ponudbi. Pa koliko nas je tisti dan doma in kaj si želimo jesti ... in seveda jaz čistiti.

Tokrat sem vzela sardele.    
Ker sem jih rabila samo zase, sem jih kupila manj (11). Lahko bi jih kupila več in jih očiščene zmrznila, toda tokrat se mi jih prav res ni dalo čistit večjo količino. Pa še boljše so, če so narejene "frišne".
      



za 1 osebo::

11 očiščenih sardel
5 kumkvatov
sok 1/2 limone
extra deviško olivno olje
bazilika
sol  
malo drobtin za posip pekača (jaz sem uporabila mleta bučna semena)

  





Sardele sem očistila in osušila na papirnati brisači.

Večji pekač sem namazala z olivnim oljem in potresla z drobtinami (jaz sem uporabila mleta bučna semena). Sardele sem zložila eno poleg druge.

Dala sem jih v pečico na 160 stopinj za 20 minut. Pripravila sem marinado iz limoninega soka in soka 3 kumkvatov (zelo malo soka imajo), olivnega olja in sesekljane bazilike.

Sardele sem zložila na servirni krožnik, jih malo posolila in prelila z marinado. Na  vrh sem položila na rezinice zrezane kumkvate.

Pokrila sem z najlonsko folijo in dala v hladilnik za najmanj 3 ure.




Tako marinirane sardele so odlične. No, saj nisem pojedla vseh,  v hladilnik sem jih dala, drugi dan so še boljše. 
Če nimamo kumkvata, lahko uporabimo pomarančo ali pa tudi samo limono.
Jaz imam kumkvat doma (mini drevček v loncu).
Zaljubila sem se v kumkvat, ko sem bila v Italiji (La Spezia) in smo ga nabrali kar na vrtu ter ga jedli celega z lupinico. Najprej se mi je zdelo čudno, toda njegov vonj in okus sta me takoj osvojila



Tako pripravljene sardele so odlične na koščku popečenega kruha (jaz sem jih jedla kar na nepopečenem koruznem kruhu... po vrhu sem dala žlico omakce od marinade... mmmmm...zelooo dobro.
Pa skleda solate ali radiča paše zraven. Ali pa kakšna druga poletna solata.


8 komentarjev:

  1. Odličan recept, moram probati. Srdele skoro nikada ne kupujem jer su mi, frigane, dosadne. Ovo je novi način pripreme i jako mi se sviđa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veseli me, da ti je všeč. Probaj, verjamem, da boš zadovoljna.

      Izbriši
  2. Že cel teden sanjam sardele na rdeče s polento... :-)
    in v četrtek, ko se k nam pripeljejo ribe bo poleg prve želje na seznamu še ta recept! :) Hvala za idejo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sardele na rdeče s polento... nikoli jedla ne delala. Si že objavila recept?

      Izbriši
    2. Recept še nisem objavla sicer pa je moja nona to delala tako:
      pomokala sardele in jih ucvrla.
      naredila polento.
      omaka pa je bla samo čebula in šalša, če je blo kej sezonske zelenjave je šlo zraven v "šugo".
      in potem je zrezala s cvirnom polento, na krožniku prelila navrh omako in zraven so šle še sardele.

      Tudi če se ne zdi tako povedano mikavno, je meni recept zelo zelo dober in pri srcu :)

      Izbriši
    3. Veš kaj, meni je že tako povedano zelooo mikavno, vse si že predstavljam. Imamo radi polento, "šalšo tudi, magari s pomidori... sardelce zraven, "ma cosa vuoi piu dalla vita!"
      Aja, kozarček belega (zame je dovolj pol kozarčka).

      Izbriši
  3. Tole se vidi in sliši fenomenalno!! :) Upam,da kje dobim sveže sardelce...Hvala za recept!

    OdgovoriIzbriši
  4. I ovo svakako moram probati. Nisam još na ovaj način marinirala. Izgleda divno, obećava mirisan i ukusan zalogaj.

    OdgovoriIzbriši