Skupno število ogledov strani

sreda, 23. maj 2012

Ajdova torta s skuto, jabolki in bučkami


Kako bi porabila skuto, ki sem jo kupila na stojnici? Tako dobro, z malo maščobe vendar okusno, v koščkih, ki jih zdrobiš med prsti. In kako bi vključila v recept ajdo, ki jo imam kar nekaj vrečk na zalogi, tako, ki, ko jo stresem iz vrečke, dvigne prah, kar naj bi bil po moje znak, da je tista taprava, karseda naravno pridelana in ravno prav očiščena, da jo pred uporabo operem v najmanj 5 vodah. 


sestavine:
150 g ajde
2 dl mleka (lahko  sojinega ali riževega)
2 dl vode
sol
250 g skute
3 jabolka
cimet
sladkor
200 g  bučk (cca 1)
50 g mletih mandeljnov
1 kisla smetana (2 dl) 
3 jajca
1/2 dl mleka


Oprano ajdo kuhamo z mlekom in vodo 15 minut. Ko je popila vso tekočino (če ne, jo precedimo), jo pustimo, da postane mlačna in zmešamo z 2 jajci., 200 g skute in mletimi mandeljni. 

Jabolka olupimo in nastrgamo na trakce, zmešamo s cimetom in žlico sladkorja.
Bučke nastrgamo na trakce in zmešamo s preostalo skuto.


Pekač namažemo z maslom in potresemo z drobtinami ali mletimi mandeljni pomešanimi s koruzno moko. Vanj naložimo polovico ajdove zmesi, na vrh položimo jabolka, na jabolka razporedimo bučke in na vrh še preostalo ajdo.
 Kislo smetano zmešamo z jajcem in malo mleka ter polijemo po vrhu. Malo potresemo pekač in pečemo 40 minut na 170 stopinj.

Torta naj se malo ohladi, potem jo previdno  zvrnemo na podstavek, ali pa kar režemo direktno iz pekača. (odvisno, kakšen pekač imamo. Jaz sem uporabila tega za kuglof- kolač.

Najboljša je še topla, kot predjed ali pa kot samostojna jed, če dodamo kaksno žlico sladkorja, je lahko odlična sladica.

Ker je njen okus zelo nežen in rahlo sladek, lahko koščke, preden postrežemo, prelijemo s kakšno sadno polivko  (jaz sem dala marmelado iz izabele, ki je redka ko polivka). Zelo dobro.


2 komentarja: