Skupno število ogledov strani

sreda, 25. april 2012

pesto iz kopriv in melise

Sezona kopriv je tukaj. Zakaj jih ne bi uporabili tudi v kuhinji? Na misel mi je prišlo, zakaj pa jih ne bi  uporabila za pesto? Pogledala sem na internet in res dobila kar nekaj receptov, sicer različnih po razmerju sestavin. Uporabila sem tudi meliso, ki že pridno kuka iz zemlje. Pa poskusimo:





sestavine:

70 g vršičkov kopriv
10 g listkov melise
1 strok česna
3 zvrhane žlice parmezana
3 zvrhane žlice pinjol
olivno olje po potrebi

Koprive in meliso na kratko blanširamo v vreli vodi, damo na cedilo in splaknemo z mrzlo vodo. Poberemo iz cedila in ne da bi preveč ožemali damo v sekljalnik. Dodamo strok česna, nariban parmezan, pinjole in 5 žlic olivnega olja. Vklopimo sekljalnik in počakamo nekaj sekund. Pogledamo, če je konsistenca pesta prava (ne preveč gosta, ne preveč redka). Če je potrebno, dodamo še kakšno žlico olivnega olja.  




Pesto lahko uporabimo takoj, če ne, damo v kozarček in hranimo v hladilniku nekaj dni. Uporabimo ga lahko za testenine, rižoto, namaze in še kaj po svoji domišljiji.  

Meni je ta pesto odličen, če imate možnost nabrati koprive, vam ga priporočam. Menim, da sestavine lahko prilagajamo glede na naš okus.

Tako imamo na mizi več zdravih jedi na en mah, samo dodajamo (testenine, riž, sirni namaz, njoke...)





Ni komentarjev:

Objavite komentar