Ker nisem imela primernega modela za torto pri roki (cca 25 cm) sem uporabila prvič model premera 17 cm, zato je bila tudi torta višja. Naslednjič sem uporabila širši model in je bila torta pač nižja. Nadev za torto je zelo bogat in je košček te torte energijska bomba.
Objavljam obe verziji, ker sem drugo vajo ponovila prav kmalu, bila sem radovedna, kakšna bo, če ne dodajam nadevu nobenega sladkorja, samo žlico medu. Prvič sem zmanjšala količino sladkorja, drugič sem ga popolnoma izpustila.
končni recept je ta: sestavine za tortico premera 17 cm ali torto večjega premera:
za testo:
270 g moke (jaz 200 moke za pecivo in 70 g kostanjeve moke)
35 g presejanega sladkorja v prahu
1 žlička mletega cimeta
1 ščepec soli
100 g hladnega masla
45 ml mrzle vode
za nadev:
125 ml vrele vode
150 g datljev brez koščic
150 g suhih marelic
50 g rozin (svetlih)
50 g suhih fig
50 g suhih fig
1 žlica medu
1 žlica ruma
70 g zmehčanega masla
2 jajci
naribana lupinica 1/2 pomaranče
naribana lupinica 1/2 limone
30 ml soka mandarin
30 ml soka mandarin
150 g fino mletih mandljev
Za tiste, ki tega ne vedo, nasvet za uporabo pomarančne in limonine lupinice: kupim bio pomaranče ali limone, ko rabim sok, jih prerežem na pol in iztisnem sok, polovičk nič ne očistim ampak jih kar tako zamrznem in hranim v zamrzovalniku do uporabe. Ko rabim limonino ali pomarančno lupinico, vzamem polovičko (ali več) limone ali pomaranče iz zamrzovalnika in takoj naribam. Zelo praktično.
Počasi sem prilila hladno vodo in vse skupaj na hitro pognetla v gladko testo. Oblikovala sem kepo (spodnja slika), jo zavila v prozorno folijo za živila in postavila za 30 minut v hladilnik.
Datlje sem izkoščičila in zrezala na koščke, prav tako suhe marelice in fige. Vse skupaj (tudi rozine) sem dala namočit v vrelo vodo, ki sem ji dodala žlico ruma in žlico medu. Pustila sem, da se je ohladilo. Dodala sem sok mandarin, limonino in pomarančno lupinico, stopljeno maslo in mlete mandlje. Jajca sem penasto zmešala in narahlo primešala sadju.
Testo sem razvaljala 3 mm debelo in oblikovala krog. Model sem namazala z maslom in ga obložila s testom. Vlila sem nadev (odrezke od oblikovanega kroga sem porabila za okrasitev torte). Pekla sem na 170 stopinj 45 minut.
Ohlajeno torto sem potresla s sladkorjem v prahu.
Torta je primerna za te hladne (kmalu zimske dni) in za praznike, ki prihajajo. S svojimi bogatimi okusi, ki se lepo dopolnjujejo nas pogreje in nam da energijo.
Tu je še druga verzija, narejena v večjem pekaču, z nadevom brez sladkorja.
Pripravite jo tudi vi, seveda po vašem okusu in mi napišite, ali ste bili zadovoljni.
Dober tek!
Zanimiva tortica in lepo opisano. Pa odlična izvedba z ostankom testa, zelo izvirno.
OdgovoriIzbrišiHvala, DB. Saj veš, kreativnost se izraža v majhnih stvareh, ki postanejo našim očem in okusom zanimive. Lep dan.
IzbrišiBuonissima e anche bella!
OdgovoriIzbrišiCri
Grazie- hvala, Cri. Buona giornata.
IzbrišiVsekakor se ne bi branil tvoje razlicice. Se bom kar strinjal, original je precej sladek, presladek tudi za moj okus. Vendar je bistvo te pite, da se jo je v precej majhnih količinah. Sicer pa ja, odlična ideja. Se vidiva na blogu ;)
OdgovoriIzbrišiImaš čisto prav, ta pita se je v majhnih količinah, vendar je z njo tako, da ko poješ en košček, bi pojedel še enega... vsaj z mano je tako (torej treba je čimprej razdat).
Izbrišilep pozdrav do naslednjič.
nice cake, nice idea for xmas!!!!!
OdgovoriIzbrišiMartina
PS: there is a giveaway on my blog (only one day left!!!), have a look:
http://homesweetbakery.blogspot.it/2012/12/giveaway-bonus-prizes.html
http://homesweetbakery.blogspot.it/2012/11/giveaway.html
Wow, che bella, dev'essere buonissima!!! ^_^
OdgovoriIzbriši